BIZIT 2022

Proširena stvarnost može da promeni ljudsko ponašanje u realnom svetu

Nova studija Stanford School of Humanities and Sciences otkrila je da iskustva proširene stvarnosti (AR) značajno utiču na ponašanje ljudi u stvarnom svetu, čak i nakon što su skinuli naočare. Ispitujući 218 učesnika sa parom AR naočara, istraživači na čelu sa profesorom Jeremy Bailenson-om sproveli su tri eksperimenta.

PCPress.rs Image

Prvi je pokazao realističnu 3D osobu po imenu Chris koja sedi na pravoj stolici u sobi (AR slojevi digitalne slike preko fizičkog sveta, za razliku od stvaranja potpuno novog sveta što je slučaj kod VR-a). Učesnici su morali da završe anagramske zadatke dok je Chris gledao, a kao i u slučaju stvarne osobe u prostoriji, njegovo prisustvo je uticalo na ispitanike tako da su im teške zagonetke bile teže kada ih „neko“ posmatra, nego kada su sami.

Drugi eksperiment je ispitivao da li bi učesnici sedeli na stolici na kojoj je Chris sedeo pre njih. Iako više nije bio na stolici, niko od učesnika koji su još uvek nosili AR headset nije seo na tu stolicu. Bez headset-a, 72% je i dalje izbegavalo Chris-ovu stolicu i sedelo na onoj pored njega.

Pročitajte i:  Šta se je pouzdanije – SSD ili HDD?

„Činjenica da ni jedan od ispitanika sa headset-om nije seo na mesto gde je avatar sedeo bila je malo iznenađujuća“, komentarisao je Bailenson. „Ovi rezultati ukazuju na to kako se AR sadržaj integriše sa vašim fizičkim prostorom, utičući na način na koji stupate u interakciju s njim. Prisustvo AR sadržaja takođe izgleda da se zadržava nakon skidanja naočara.“

PCPress.rs Image

U završnom eksperimentu, istraživači su spojili osobu koja je nosila AR headset sa osobom koja nije. Njih dvoje su razgovarali, nakon čega su osobe koje su nosile naočare rekle da su manje osećale vezu sa svojim partnerom.

„Otkrili smo da korišćenje tehnologije proširene stvarnosti može da promeni mesto po kom hodate, kako okrećete glavu, koliko dobro obavljate zadatke i kako se društveno povezujete sa drugim fizičkim osobama u sobi“, objašnjava Bailenson, koji je bio koautor rada sa diplomiranim studentima Mark Roman Miller, Hanseul Jun i Fernanda Herrera. Istraživanje je ove nedelje objavljeno u PLOS ONE.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,