Prošireni clipboard

Clipboard opcija u Windows okruženju već decenijama nije odmakla dalje od najjednostavnije funkcionalnosti, koja omogućava da komandom Copy iskopirate nešto (recimo označeni tekst, sliku ili fajlove) a zatim komandom Paste to ubacite negde, ali uz spremište koje čuva samo poslednje iskopirane podatke. Zbog toga se razvilo tržište raznih uslužnih alata koji omogućavaju clipboard sa više opcija, a jedno od dobrih rešenja je besplatan program CopyQ.

PCPress.rs ImageGlavna prednost koju nudi CopyQ je pamćenje istorije prethodno iskopiranih podataka, uz praktično neograničeno spremište – podrazumevana konfiguracija programa je čuvanje 200 isečaka, ali se ovo može povećati. Istorija kopiranja ostaje sačuvana i posle restartovanja računara, što se takođe može i isključiti. CopyQ se integriše u sistem, tako da se koriste standardne operacije kopiranja, pa će Ctrl+C iskopirati podatke u sistemski clipboard ali takođe ih uključiti u CopyQ istoriju.

Ovakvim podacima možete manipulisati, recimo naknadno izmeniti tekst, menjati redosled, brisati delove, otvoriti u nekom drugom programu, pretraživati, štampati, itd. Naravno, izabrani podaci se mogu prebaciti nazad na sistemski clipboard. Funkcionalnost programa može se proširiti sistemom plug‑in‑ova, a u punu instalaciju je uključeno nekoliko modula za dodatne operacije. Program budi razne prečice sa tastature za brže aktiviranje određenih komandi. CopyQ podržava skript jezik koji se može koristiti za automatizaciju rada iz komandne linije.

Pročitajte i:  Zahvaljujući Microsoftu, Chrome će brže učitavati novi tab i stranice

CopyQ se razvija kao projekat otvorenog koda, a matična strana nalazi se na adresi sourceforge.net/projects/copyq/. CopyQ je dostupan u verzijama za sve tri glavne sistemske platforme – Linux, Mac OS X i Windows.

(Objavljeno u PC#252)

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,