Top50 Glas publike

Proširivanje biblioteka na Windowsu

Rad s bibliotekama u Windows XP i Vista sistemima pokušao je da unese red u naše kolekcije dokumenata. Munjevitim razvojem skladišnih kapaciteta i hiperprodukcijom multimedijalnih sadržaja pojavila se i potreba da se sistemski uredi mnoštvo fajlova, naravno na pregledan i lako pretraživ način. Windows 7 je ovaj pristup još više razradio i uređenost naših dokumenata podigao na još viši nivo. Windows 7 je u biblioteke (Libraries) uključio četiri vrste dokumenata i njihovih odgovarajućih tipova fajlova. Osim širokog spektra raznovrsnih dokumenata koje kreiraju razni programi i aplikacije u Documents odeljku, postoje i grupne pregrade za muziku (Music), slike (Pictures) i video‑snimke (Videos).

Windows-7-Prosirivanje-bibliotekaIzvorni Libraries su u Windows XP i Vista predstavljali konkretne jedinstvene foldere u koje su se smeštali fajlovi, za razliku od modernijih Windows 7 Libraries koji su zapravo logička konstrukcija koja obuhvata foldere s dokumentima fizički smeštenih ne samo u različitim folderima ili diskovima, već i na različitim uređajima, tj. računarima. Tako možemo da imamo dokumente koji se nalaze na različitim računarima povezanim preko mreže ili na prenosivim laptop računarima koji se povremeno priključuju na kućnu mrežu i tada prilažu svoj deo kolekcije dokumenata koji mogu da se pregledaju ili obrađuju na drugim uređajima.

Pročitajte i:  Trajanje baterije vašeg laptopa možda opada brže nego što mislite

Kada želimo da „razmotamo“ gde se koji fajl fizički nalazi, dovoljno je da desnim klikom na objekat pokrenemo kontekstni meni u kojem biramo stavku Open file location za fajl, odnosno Open folder location za folder koji sadrži kolekciju fajlova‑dokumenata. Nakon ovoga, napustićete logičku imaginarnu predstavu Libraries i prebacićete se na konkretno mesto fizičkog skladištenja realnih fajlova. Postavlja se i obrnuto pitanje: kako dodati neki folder u ovu veoma zgodnu i praktičnu logičku grupaciju?

Pronađite folder sa fajlovima koji trenutno ne pripada Libraries strukturi. Desnim klikom na objekat pokrećete kontekstni meni u kojem pronalazite Include in library stavku i njen podmeni u kojem se izlistavaju sve postojeće biblioteke. Ukoliko folder ne želite da dodate u postojeće Documents, Music, Pictures, Videos, možete da odaberete Create new library i time formirate potpuno novu kategoriju dokumenata.

(Objavljeno u časopisu PC#220)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,