Prostora nikad dosta

Potrebno vam je puno prostora za podatke koje vaša firma svakodnevno koristi? Synology DS1517+, uz povoljnu cenu i dobre performanse, može na malom prostoru da uskladišti čak 50 terabajta, a ako ni to nije dovoljno, tu su i eksterni drajvovi.

PCPress.rs ImageIz SION NET‑a nam je stigao zanimljivi NAS Synology DS1517+ namenjen pre svega firmama koje imaju potrebu za bezbednim skladištenjem velikih količina podataka, a ipak žele da drže troškove pod kontrolom. Ovako koncipiran uređaj omogućiće im da izaberu kapacitet prema potrebama, a da budu sigurni da će moći da ga prošire ako potrebe porastu.

Fleksibilno konfigurisanje

DS1517+ ima čak pet rack‑ova za umetanje hard‑diskova. Konfigurisanje je fleksibilno, pa se možete opredeliti da popunite samo neke od njih i da kasnije dodajete još. Uređaj prima diskove raznih kapaciteta, sve do 10 TB, pa i na taj način određujete koliko vam je prostora potrebno. Podržani su RAID režimi 0, 1, 5, 6 i 10, tako da će najčešće biti konfiguracije sa 5 diskova u RAID 6 (korisni kapacitet je tada 3×kapacitet diska, s tim što čak i u slučaju otkaza dva diska podaci bivaju sačuvani) ili 4 diska u  RAID 5 (podaci su očuvani u slučaju otkazivanja jednog diska). Tada je u petom rack‑u dodatni disk u režimu hot spare, spreman da se automatski aktivira u slučaju otkaza nekog od radnih diskova. Mi smo DS1517+ testirali s dva diska kapaciteta po 1 TB u RAID 0 i RAID 1 režimima.

Upravljanje NAS‑om je jednostavno – montirate diskove, povežete uređaj u mrežu i na lokalnom računaru usmerite Web browser na find.synology.com. Trenutak kasnije uređaj će biti pronađen, a vi ćete sa sajta proizvođača preuzeti firmver, instalirati ga, zadati administratorski username i password i naći se na komandnom ekranu. Web Assistant nije pretrpan opcijama, ali sve što je važno je lako pristupačno – formatirate diskove u željenom RAID režimu, definišite korisnike i… spremni ste za rad. Procedura je potrajala desetak minuta.

U najbržoj mreži

Važan adut DS1517+ su mrežne performanse – uz četiri USB 3 priključka i dva eSATA porta za priključenje dodatnih diskova, NAS ima čak četiri gigabitna Ethernet interfejsa. Da li je potrebno toliko? Za mnoge korisnike je i jedan Ethernet sasvim dovoljan, ali su konstruktori ovih uređaja utvrdili da usko grlo više nisu performanse diskova, već kanal kojim podaci stižu do uređaja. Kada se fajlovima istovremeno pristupa s više računara, četiri paralelna interfejsa su garancija da neće doći do zagušenja mreže.

Kada gigabitni Ethernet više nije dovoljan, DS1517+ omogućava da se popnete na sledeću stepenicu – ugradnjom kartice dobijate 10 Gbps port. Ako ste već investirali u 10 Gbps mrežu, odgovarajuće servere i radne stanice, ima smisla koristiti i M2 port, pa NAS‑u dodati SSD koji će se koristiti za keširanje pristupa diskovima. Prema nezavisno izvršenim testovima, u toj konfiguraciji NAS omogućava brzinu upisa podataka do 372.4 MB/s (da, megabajta u sekundi), odnosno čitanje podataka brzinom 665 MB/s.

Pošto NAS koji je stigao na test nije imao ugrađenu 10 Gbe karticu, isprobali smo ga u uslovima koji će više podsećati na potrebe prosečne domaće firme – oslonili smo se na gigabitni Ethernet port. Prilikom upisa velikih fajlova (MKV dužine oko 20 GB) zabeležili smo brzinu od 85 MB/s, impresionirani ravnom linijom na grafikonu brzine prenosa podataka – brzina prenosa je bila potpuno stabilna. Kod čitanja smo izmerili 108 MB/s, uz izvesne varijacije koje su smanjene kada smo kopirali na SSD lokalnog računara umesto na hard-disk. Ukratko, DS1517+ NAS vas neće ostaviti na cedilu kada vam je potrebno brzo arhiviranje podataka ili prenos iz arhive na osnovni računar. I ostali testovi upisa kraćih fajlova pokazali su odlične performanse NAS‑a.

Prostor raspoloživ za ovaj prikaz nam ne dopušta da se bavimo još nekim zanimljivim karakteristikama DS1517+, među kojima su jedinica za enkripciju (u slučaju krađe uređaja podaci su nedostupni neovlašćenim licima), jedinice za ekspanziju koje mogu da prošire skladište, kao i sistem za detekciju problema koji će vas upozoriti ako otkaže neki od, inače veoma tihih (deklarisana buka koju uređaj pravi je svega 26.2 dB) ventilatora. Jedna od prednosti brenda Synology jesu alati koji se dobijaju u okviru Disk Station Manager-a (DSM), o čemu ćemo detaljnije pisati sledećeg meseca.

Sve u svemu, Synology DS1517+ je dobar kandidat za oficijelno skladište podataka vaše firme.

www.sionnet.rs

(Objavljeno u PC#246)

Facebook komentari:

Tagovi: ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com