BIZIT 2022

Protiv pregrejavanja: Roboti koji su naučili da se “znoje”

Ljudski znoj ima svoju funkciju, a to je da ohladi pregrejano telo, pa je red došao i na robote, budući da je preterano zagrevanje i njihov veliki problem.

PCPress.rs Image

Novi roboti su tako naučili da se „znoje,“ što bi trebalo da im pomogne tokom dugih radnih sati, a mehaničke znojne žlezde bi trebalo i da poboljšaju performanse novih „troprstih“ robota. I kao što je evolucija taj problem rešila kod ljudskih bića, inženjeri su odlučili da isto učine za robote, a radi se o mehaničkim rukama sa tri prsta za hvatanje objekata.

U prstima se nalaze rezervoari koji su pod pritiskom, koji se pune vodom, koju ispuštaju nakon što plastika koja reaguje na toplotu i signalizira da je to neophodno. Kada plastika dostigne određenu temperaturu otvaraju se pore, kroz koje voda izlazi na površinu, gde isparava i hladi.

PCPress.rs Image

Neki su već novo rešenje doveli u pitanje, tvrdeći da postoje i bolji načini, ali su kreatori objasnili da je ovo rešenje za „mekane“ robote koji su uglavnom napravljeni od gume, koja je izolator, tako da zahteva drugačije sisteme hlađenja u odnosu na one robote koji imaju više metalnih delova.

Pročitajte i:  Robot koji zna kako se sklapa IKEA nameštaj

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,