BIZIT 2022

Proverite svoju online reputaciju

Nedavno smo imali priliku da čujemo rezultate jednog istraživanja koji su pokazali da korisnici socijalnih mreža (i Interneta uopšte) nisu previša zabrinuti za to kakav će utisak ostaviti na virtuelni svet u kojem “žive”. Da li zato što imaju utisak da ono što rade u virtuelnom nema uticaja na stvarni svet ili iz nekog drugog razloga, mnogi ne vode računa o svojoj “online reputaciji”. Otud i zaključak da će u mladi u budućnosti sve češće menjati imena, ne bi li pobegli od reputacije koju su stekli na socijalnim mrežama. Promene ljubavnih statusa po više puta na dan, javne svađe sa prijateljima i simpatijama nisu tragovi kojima će se današnji tinejdžeri ponositi kad odrastu. S druge strane, može se dogoditi da je neko postavio vašu fotografiju, pomenuo vas u svom statusu ili na nekom drugom mestu, a da vi o tome ne znate ništa.

Ako je za utehu, na Internetu se mogu pronaći brojne stranice koje služe upravo za proveru online reputacije. Izdvojili smo nekoliko interesantnih, koje vam mogu pomoći:

Pročitajte i:  Mladi korisnici interneta sve više počinju web pretragu na TikTok-u i Instagramu

1. Knowem

PCPress.rs Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ova jednostavna, ali korisna alatka pomoći će vam da otkrijete da li postoji još neka osoba koja se (na jednoj od 4oo socijalnih mreža) predstavlja kao vi i da li je to samo slučajnost. Naravno, na stranici možete proveriti i da li postoji neka kompanija koja nosi isto ime kao vaša i da li neko drugi pokušava da preuzme vaš korporativni identitet.

2. Versionista

PCPress.rs Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko imate neki problem sa konkretnom web stranicom i želite da uvek imate informaciju o promenama na njoj, Versionista će vam u tome pomoći, ukazujući na svaku nastalu promenu. Kada joj zadate konkretnu stranicu, o svakoj promeni će vas obaveštavati mailom.

3. SocialMention

PCPress.rs Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao što mu i ime govori, SocialMention omogućava praćenje i merenje onoga što ljudi pišu o vama, vašoj kompaniji, proizvodu, uslugama… Prema kreatorima ove alatke, njome je obuhvaćeno više od 100 mreža, a prema potrebi korisnika, funkcioniše kao Google Alerts.

4. Technorati

Pročitajte i:  Danska zabranjuje upotrebu Chromebook-ova i Google Workspace-a u školama

PCPress.rs Image

 

 

 

 

 

 

 

Technorati je najpoznatiji sajt za praćenje blogova. Svoju ličnu ili reputaciju kompanije u čitavoj blogosferi možete proveriti na ovoj stranici.

5. Google Alerts

PCPress.rs Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najpoznatija, ali i najstarija među pomenutim alatkama je Google Alerts. Odličan način da uvek budete informisani upravo o onome što vas interesuje. Dovoljno je da zadate frazu ili reč za pretragu da biste dobili relevantne i sveže informacije. Ukoliko vaša pretraga sadrži više od jedne reči, dodajte navodnike i Google Alerts će vas mnogo bolje razumeti.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , ,