Top50 Glas publike

Prozori kao generatori solarne energije

Generisanje solarne energije u domaćinstvima danas uglavnom znači montiranje ploča na krov stambene zgrade, što bi, zahvaljujući ideji koja dolazi sa Državnog univerziteta u Mičigenu, uskoro moglo da se promeni. Naime, stručnjaci sa ovog Univerziteta žele da doprinesu konstruisanju domova koji će generisati velike količine solarne energije, a bez postavljanja konstrukcije na vrh zgrade.

PCPress.rs Image

Tako bi providne ploče, koje su deo tehnologije koju razvijaju stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu, mogle da se postave u okviru bilo kojeg prozora na kući, te čak zamene čitave prozore. Ove ploče, navodno, imaju nešto manji potencijal za generisanje energije od onih koje se postavljaju na krovovima, a razlikuju se od njih po tome što bi, zbog svoje prozirnosti, mogle da zamene bilo koji stakleni deo, te tako povećaju energetsku efikasnost kuća, automobila, te prenosivih uređaja.

Svaka ploča je providni generator energije, napravljen od materijala sličnog plastici, koji sadrži organske molekule koje su proizveli stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu. Iako neprovidne ploče još uvek imaju veću efikasnost, providna tehnologija bi to mogla da nadoknadi činjenicom da može da se postavi bilo gde, pa tako efikasnost može da nadoknadi većom rasprostranjenošću.

Pročitajte i:  Montira se svuda: Solarni paneli tanji od dlake

Izvor: Tech Universe

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,