Cove

Prsluk koji vam dozvoljava da zagrlite vašeg Facebook prijatelja

Studenti iz MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) napravili su nosivi prsluk koji pretvara svaki virtuelni Facebook like u pravi zagrljaj. Prsluk je dizajniran da se naduva kao pojasevi za spasavanje kada vaši Facebook prijatelji lajkuju vašu sliku, video ili status “što nam omogućava da osećamo toplinu, ohrabrenje, podršku, ili ljubav koju osećamo kada primimo zagrljaje”, kaže Melissa Kit Chow jedna od studenata koji učestvuju u projektu.

PCPress.rs Image

Projekat je razvijen kao vežba i istraživanje u taktilnom prikazu oblika, tehnologija koja omogućava da se doživi osećaj dodira u virtuelnom okruženju, gurajući mogućnosti društvenih mreža izvan konvencionalnog grafičkog korisničkog interfejsa. “Osmislili smo koncept prilikom neobaveznog razgovora o odnosima na daljinu i ograničenjima video chat interfejsa poput Skype-a”, objašnjava Chow. “Igrali smo se idejom  primanja zagrljaja putem bežične tehnologije, na taj način mogli biste da osetite osobu koja vam nije fizički blizu.”

Međutim zagrljaji su, naravno, dvosmerni, tako da su dizajneri razvili mehanizam pomoću koga se zagrljaji mogu vratiti pošiljaocu stiskanjem prsluka, pri čemu se prsluk ispumpa. Iako konverzacija poput Like-A-Hug može izgledati dovoljno jasna, oni tek treba da prošire repertoar prsluka kako bi obuhvatio i druge Facebook funkcije. Kako bi se, na primer, “poke” osećao? Kako bi se “follow” prevelo u osećaj da vas zaista neko prati, a koja bi bila fizička posledica “share”?

Pročitajte i:  Google, Facebook, Twitter i lažni nalozi

Dok je Like-A-Hug možda provokativni umetnički projekat koji dovodi u pitanje našu vezanost za društvene mreže, naredni uređaji bi mogli da budu moćan komercijalni alat. Ali, da li su ove dobrodošle inovacije, koje nam omogućavaju da prenatrpan internet svet bukvalno ponesemo na svojim leđima, ili zloslutne koje dopuštaju da Mark Zuckerberg bude previše blizu našem telesnom životu?

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , ,