BIZIT 2022

Prva privatna japanska raketa stigla u kosmos

Japan konačno može da se priključi zemljama koje su realizovale privatne letove u kosmos, a poslednji test let značajan je korak za sve privatne kosmičke programe.

PCPress.rs Image

Kompanija Interstellar Technologies uspešno je lansirala svoju MOMO-3 raketu, te je ova uspela da pređe Karmanovu liniju – zamišljenu visinu koju je Međunarodna vazduhoplovna federacija prihvatila kao granicu koja se obično koristi za definisanje razgraničenja između Zemljine atmosfere i kosmosa – da bi se odmah nakon toga srušila u Atlantski okean. Iako se radi o skromnom početku – let je potrajao osam minuta i 35 sekundi – ipak je u pitanju značajan napredak, budući da su se prethodna dva test leta završile pre nego su i počela.

Konačni cilj kompanije Interstellar je da u kosmos šalje satelite, a za delić sume koju vladine agencije troše na te aktivnosti, pa je poslednji let korak bliže ka ostvarenju tog plana. Najveći problem sa kojim se kompanija na tom putu suočava jeste kontroverzna prošlost osnivača Takafumi Horia, budući da su ga vlasti ranije teretile za proneveru novca, ali bi uspeh na polju privatnih svemirskih letova to mogao da ispravi, te kompaniji omogući dalji razvoj.

Pročitajte i:  Japan promoviše komercijalizaciju tehnologije za samovožnju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,