BIZIT 2022

Prva robotska ruka koja se kontroliše samo snagom uma

Oni koji pokrete neke robotske ruke žele da kontrolišu samo uz pomoć uma trenutno imaju dve opcije – ili mogu da ugrade moždani implant koji omogućava konstantnu i stabilnu kontrolu nad robotom, ili mogu da zaobiđu rizičnu operaciju, te se odluče za uređaj koji tumači moždane talase, ali daje kontrolu koja nije uvek precizna.

PCPress.rs Image

Tim sa Carnegie Mellon univerziteta odlučio je da smanji jaz između ove dve opcije, te je kreirao prvu neinvazivnu robotsku ruku koja se kontroliše samo uz pomoć uma, čime se čovečanstvo približilo budućnosti u kojoj bi tehnologijom moglo da se upravlja samo na ovaj način. U izveštaju koji je izašao u magazinu Science Robotics naučnici su opisali kombinaciju intuitivnih tehnologija, te mašinskog učenja uz pomoć kojih su kreirali moždano-kompjuterski interfejs (BCI) koji može da uhvati signale duboko u mozgu, a u slučajevima kada ispitanici nose EEG kape. Tokom testiranja su od subjekata tražili da rukom upravljaju tako da prati kursor koji se pojavljivao na ekranu, a pokazalo se da je ruka zadatak svaki put obavila precizno i bez odlaganja.

Pročitajte i:  Šahovski robot slomio prst sedmogodišnjaku na turniru u Rusiji

I dok se do sada u kontekstu robota i mehaničkih udova kojima se upravlja samo uz pomoć uma razmišljalo uglavnom o korisnicima koji imaju poteškoće u kretanju, eksperti se sve više okreću ovakvoj vrsti tehnologije koja bi bila namenjena svim članovima društva, te bi neinvazivni moždani signali mogli da postanu budućnost upravljanja tehnologijom.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,