Prva srpska aplikacija za pametne televizore

Samsung SMART TV Kompanija Samsung Electronics, svetski lider u oblasti digitalnih i konvergentnih tehnologija, danas je predstavila prvu srpsku aplikaciju za Samsung pametne televizore napravljenu u saradnji sa Samsungovom kancelarijom iz Beograda, Visokom tehničkom školom iz Niša i kompanijom Ringier Axel Springer. Blic aplikacija dostupna je svim vlasnicima Samsungovih smart televizora od 15. novembra. Cilj kompanije Samsung je da, uz vrhunske uređaje, ponudi i lokalne sadržaje i servise bez kojih ovi uređaji ne mogu da pokažu sve svoje mogućnosti.

„Kao i uvek do sada, prepoznajemo tržišne prilike u trenutku njihovog nastajanja. Verujemo da će pristupanje online sadržajima u budućnosti biti potpuno uobičajeno i putem televizora. Želimo čitaocima da pružimo ovu mogućnost u samom startu, zbog čega smo se odlučili na ovaj vid saradnje sa kompanijom Samsung”, rekao je Jovan Protić, CDO kompanije Ringier Axel Springer.

Prve korake u razvoju lokalnih aplikacija kompanija Samsung napravila je još u aprilu ove godine kada je u Nišu otvorila svoju prvu Samsung Apps Laboratoriju u kojoj učenici Visoke tehničke škole mogu da se usavršavaju i razvijaju aplikacije na najnovijim Samsung smart telefonima i televizorima. Upravo su studenti Visoke tehničke škole razvili ovu prvu domaću, srpsku aplikaciju za Samsung Smart televizore. Do danas je u laboratoriji nastalo 18 aplikacija telefone, 10 tema i 3 aplikacije za Samsung Smart televizore, od čega je više od 150.000 korisnika Samsungovih telefona instaliralo jednu od ovih aplikacija na svom telefonu.

Pročitajte i:  YouTube Music stiže na Wear OS

„Veoma je važno što studenti razvojem aplikacija primenjuju stečeno znaje i razvijaju svoje veštine u programiranju ili dizajnu, shvatajući pri tom metodologiju projektovanja i rešavanja problema. Pred studentima su veliki izazovi, a na raspolaganju su im odlični resursi Samsung Apps laboratorije i pordška nastavnika. Prilično retko se dešava da jedna od vodećih multinacionalnih kompanija na svetskom nivou prepozna znanje, želju za usavršavanjem i kvalitet u jednoj državnoj ustanovi. Takav primer, koji je definitivno primer pozitivne i dobre prakse, svima u Srbiji dala je kompanija Samsung Electronics, prepoznavši Visoku tehničku školu strukovnih studija iz Niša kao kvalitetnu i naprednu ustanovu “, rekao je Slavimir Stošović, asistent i tim-lider Laboratorije u Nišu.

Samsung Apps Laboratorija u Nišu ima 12 radnih mesta i kompletno je opremljena uređajima za razvoj aplikacija, što uključuje radne table, projektor, SmartTV za testiranje TV aplikacija, mobilne telefone za testiranje mobilnih aplikacija itd. Zajednički plan kompanije Samsung i laboratorije iz Niša je razvoj što većeg broja lokalnih aplikacija.

Do Smart Hub ekrana na Samsung Smart televizorima dolazi se pritiskom na samo jedan taster daljinskog upravljača. Za unos teksta možete da koristite i daljinski upravljač na kome ćete kuckati slova upravo onako kako ste to radili na mobilnom telefonu pre smartfon ere. Takođe, bilo koji od Samsung Smart mobilnih uređaja možete da iskoristite kao daljinski upravljač za TV. Komunikacija teče preko WiFi-a, a međusobna detekcija je automatska. Na taj način dobijate moćniji daljinac sa više opcija i lakšim unosom teksta. Na tabletu ili smartfonu kucate, a na velikom ekranu televizora krstarite internetom ili društvenim mrežama.

Pročitajte i:  Pogledajte širu sliku! Počela prodaja Galaxy Z Fold3 5G i Z Flip3 5G telefona u Srbiji

Svi segmenti Smart Hub-a dostupni su na Samsung Smart panelu, ali to vrlo jednostavno možete da promenite. Ako vas zanima samo gledanje TV programa, lako ćete ukloniti ostale delove, a dostupne kanale možete da pregledate i organizujete u liste omiljenih. Ljubitelji društvenih mreža mogu da zadrže samo Social TV Hub, a ljubitelji igrica samo Samsung Apps i to samo Game Hub aplikaciju s ponudom novih igara.

Ako je vaš televizor i 3D, svakako zadržite aplikaciju Explore 3D koja gledaocima u Srbiji pruža ekskluzivno pravo da gledaju 37 besplatnih 3D video-snimaka koji obuhvataju dečje klasike, dokumentarne filmove, muzičke spotove i trejlere, a Samsung je najavio da će do kraja godine udvostručiti ponudu, uz uvođenje komercijalnih sadržaja, što obećava ekskluzivne filmove, koncerte i druge hitove.

Izvor: Samsung

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,