BIZIT 2022

Prvi e-mail u istoriji

x118-17-ka10 Davne 1971, ARPANET ("Advanced Research Projects Agency Network") je počeo da se ističe kao prva veća kompjuterska mreža. Kreirana je i finansirana od strane Američkog odeljenja odbrane, a kasnije je dovela do nastanka i razvoja Interneta. U to vreme, program koji je slao poruke od jednog ka drugom korisniku na istom računaru (SNDMSG) postojao je već 10 godina. SNDMSG funkcionisao je tako što je poruke za slanje priključivao fajlovima koji pripadaju primaocu. Za čitanje ovih poruka, bilo je potrebno jednostavno otvaranje fajla. Međutim, taj fajl je otvorao i čitao samo njegov “vlasnik”. Pošiljalac je samo mogao dodati svoju poruku na kraj fajla, ali ne i videti njegov kompletan sadržaj.

Istovremeno je jedna grupa inženjera TENEX-a radila na razvoju CPYNET koda (koji je mogao da piše i čita fajlove na udaljenim računarima, ali ne i da ih šalje ili prima). Jedan od njih došao je na ideju da ovaj kod priključi programu SENDMSG – i prvi e-mail u istoriji je rođen! Zasluge za to danas pripisujemo Ray Tomlinson-u, a na slici levo nalazi se računar sa kojeg je prvi e-mail poslat.

Neizbežni @ znak u svakom e-mail-u, izabrao je takođe Tomlinson. Ovaj znak nije sadržalo ničije ime i nije koristio nijedan drugi program, pa tako nije moglo doći do zabune. Vlasnik e-mail adrese bi kao početak imao svoje korisničko ime pa zatim znak @ i potom naziv provajdera. Na taj način je bilo jasno odakle korisnik šalje poruku.

Nakon nekoliko test poruka (uglavnom ne mnogo smislenog sadržaja), Ray Tomlinson je bio zadovoljan svojim izumom i spreman da ga podeli sa ostatkom grupe. Prvi pravi e-mail poslat je krajem 1971, objavljujući svoje postojanje. Tačan sadržaj je nažalost zaboravljen, ali se zna da je sadržao instrukcije za upotrebu @ znaka.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,