Prvi korak ka realističnoj robotskoj koži

Novi tip sintetičke kože bi mogao da oplemeni lica nekih budućih robota. Radi se o prvom koraku ka uverljivoj sintetičkoj koži.

PCPress.rs Image

Koža je napravljena u Biohybrid Systems laboratoriji Univerziteta u Tokiju. Ne radi se o prostoj kopiji ljudske kože, već o organu koji može da zaceljuje rane. Mogla bi sa se nađe na nekim budućim, sofisticiranim robotima, ali i da bude neverovatno korisna u medicini, najpre u plastičnoj hirurgiji.

Nije ovo prvi projekat ovog tipa. U nastojanju da kreiraju mašine koje će se lakše prilagođavati novim uslovima, istraživači sa Yale univerziteta su još 2018. godine razvili takozvanu „robotsku kožu“ koja može da se implementira u obične predmete, recimo plišane igračke.

Nova robotska koža je ipak daleko kompleksnija od one za igračke. Na prvim objavljenim fotografijama i snimcima izgleda kao ružičasta mrlja sa čudnim očima. Osmehuje se, a prizor nije prijatan. Zapravo se radi o humanoidnom robotu sa „živom kožom“. Napravio ga je profesor Shoji Takeuchi koji je i pre pravio slične mašine – robote od 3D štampanog mesa sa kožom i mišićima.

Pročitajte i:  Roboti bi mogli postati mnogo bolji učenici zahvaljujući revolucionarnoj metodi podržanoj od strane Dysona
PCPress.rs Image

Nova robotska koža je napravljena od pravih ćelija, pa može da se pokreće a da se ne ošteti. Zbog toga ima sposobnost da zaceljuje, što kod onih koje su pravljene od veštačkih materijala nije bilo moguće. Najveća pretnja su bakterije zbog kojih nova koža može da odumre.

Ružičasta mrlja je 2D model budućeg robota, a na 3D verziji sa glavom koja liči na ljudsku se već radi. Takeuchi kaže da će u sledećem koraku napraviti deblju kožu s borama, tako da više liči na običnu.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *