Prvi leteći automobil na svetu uskoro u prodaji

Prvi leteći automobil na svetu dostupan je za rezervisanje od ovog meseca. Kineska kompanija Terrafugia se priprema da izađe na tržište sa vozilom pod nazivom Transition koje može da se za samo minut pretvori iz automobila u avion, a ima dva putnička sedišta.

World’s first flying car

Razvija brzinu od samo oko 160 km/h, što ga čini sporijim od najspornijeg mlaznjaka u svetu, sovjetskog PZL M-15 Belphegor koji je izgrađen sa namenom da se koristi na velikim državnim farmama. Najupečatljiviji aspekt Transition-a su njegova krila koja se savijaju, kada vozilo leti krila se rašire a mogu da se uvuku kada se vozi na putevima, i to ispod jednog minuta.

Opremljen je padobranskim sistemom, kao i režimom „podizanja“ kako bi se dobio „kratak podsticaj dodatne snage tokom letenja“. Kineska novinska agencija Xinhua prenela je da će rezervacije početi u oktobru. Terrafugia je ranije rekla da će Transition koštati 279.000 dolara, iako je kompanija navodno revidirala cenu i korigovala te će koštati negde između 300 i 400 hiljada dolara. „Transition je prvi praktični leteći automobil na svetu“, poručuju iz kompanije Terrafugia.

Terrafugia radi i na većem modelu pod nazivom TF-2. To je vozilo iz tri dela sa delom koji može da nosi ili kamion ili čudan avion sa krilima i propelerima. „TF-2 je trodelni integrisani transportni sistem koji postiže novi nivo udobnosti i efikasnosti“, tvrdi kompanija.

Izvor: Metro

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,