Top50 Glas publike

Prvi na svetu: Robotski servis za isporuku paketa

Načini za isporuke paketa mogli bi uskoro da dožive ozbiljnu evoluciju, pre svega za stanovnike grada Milton Keynes u Velikoj Britaniji, gde je sa radom počeo prvi na svetu robotski servis za isporuku paketa.

PCPress.rs Image

Naime, startap Starship Technologies pripremio je na stotine robota čiji će osnovni zadatak biti da pakete isporučuju do vrata korisnika u bilo koje doba dana. Roboti su već testirani u okviru programa za isporuku hrane u Londonu, te su se autonomne mašine na šest točkova pokazale kao uspešne.

Korisnici koji se budu prijavili preko prilagođene Starship mobilne aplikacije moći će da rezervišu robota za isporuku, a dovoljno je da navedu svoju adresu, te uplate mesečnu nadoknadu koja iznosi nešto malo više od devet evra. Robot do ulaznih vrata može da stigne u bilo koje doba, a korisnik može da prati njegovo kretanje preko aplikacije. Milton Keynes je izabran za početnu tačku zbog infrastrukture koja odgovara autonomnim robotima, te im omogućava da se samostalno kreću uz pomoć kombinacije GPS-a, kamera i radara koji prati kretanje ostalih učesnika u saobraćaju.

Pročitajte i:  Robotski "pipci" za nove superheroje

PCPress.rs Image

Starship među zaposlenima ima i nekoliko ljudskih vozača, čiji je zadatak da povedu računa o bezbednosti robota, koji se kreću brzinom od oko šest kilometara na sat, i uglavnom mogu da samostalno prevaziđu prepreke, te se obračunaju sa problemima na koje naiđu usput.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,