ePlaneta

Prvi pametni satelitski telefon na svetu

Thuraya Telecommunications Company je na konferenciji održanoj u Dubajiu, predstavila Thuraya X5-Touch, prvi pametni satelitski telefon na svetu koji radi na Android operativnom sistemu, i koji funkcioniše i na GSM (2G, 3G, ili 4G) mreži i putem satelitske veze.

PCPress.rs Image

Telefon Thuraya X5-Touch namenjen je korisnicima koji telefone koriste u krajevima sa slabom ili nepostojećom mobilnom mrežom, kao što su na primer službenici vlada i zaposleni neprofitnih organizacija. Predstavljanje telefona bilo je propraćeno i oskudnim informacijama o njegovim tehničkim karakteristikama.  Spominje se 5,2-inčni ekran sa rezolucijom od 1920 x 1080 piksela, Gorilla Glass zaštita, IP67 sertifikat, podrška za dve SIM kartice, mogućnost jednostavnog prebacivanja između GSM i satelitske usluge, baterija „velikog kapaciteta“, kao i prednju i zadnju kameru, te podrška za Wi-Fi, Bluetooth i NFC, a čak će imati i ugrađeno SOS dugme, stoji u saopštenju kompanije.

Ne spominje se verzija operativnog sistema Android koju će koristiti ovaj uređaj, ali to sasvim sigurno neće biti Oreo. Međutim, kompanija se nada da će, pošto X5-Touch radi sa Android-om, programeri kreirati aplikacije specijalno urađene za tržište satelitskih telefona. Na predstavljanju nije objavljen ni datum dolaska Thuraya X5-Toucha na tržište ni njegova očekivana cena. Ali ako se pripremate za avanturu na Antarktiku ili nešto slično, sada znate da ćete moći da proverite Facebook i da se tagujete dok ste tamo.

Pročitajte i:  Google će vam omogućiti da kontrolišete kursor miša svojom glavom na Androidu

Izvor: Android Police

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,