TrendMicro

Prvi pogled na iPadOS – operativni sistem za iPad

Do nas su već stizale informacije o velikim izmenama za iOS na iPad-u, ali izgleda da je Apple odlučio da ode još jedan korak dalje, kreirajući potpuno novi operativni sistem. iPadOS je, naravno zasnovan na iOS-u, a predstavljen na nedavno završenom WWDC-u. Na prezentaciji je rečeno da proces upotrebe iPad-a donosi potpuno drugačije iskustvo u odnosu na upotrebu iPhone telefona. Stoga je u kompaniji odlučeno da se umesto iOS-a koji je prvenstveno orijentisan ka upotrebi na mobilnim telefonima, za iPad kreira novi OS, koji će biti dostupan kasnije tokom ove godine.

PCPress.rs Image

iPadOS će na tablete doneti iskustvo upotrebe kao da se radi o laptop računarima. Korisnike će sačekati drugačiji home screen, unapređeni multitasking, nov pristup menadžmentu fajlova, kao i znatno bolje iskustvo surfovanja Internetom. Na raspolaganju će biti i nove gesture komande, mogućnost povezivanja sa računarom (kao dodatni ekran), prilagodljiva tastatura i još mnogo drugih korisnih unapređenja. Uz sve to, Apple tvrdi da će iPadOS biti znatno brži od iOS-a 12 (aplikacije će se pokretati duplo brže, a Face ID će za 30 procenata brže prepoznavati lice i otključavati tablet). Spisak svih noviteta je veoma dugačak, a ako vas interesuje možete ga pogledati ovde.

Sa prošlogodišnjom verzijom iPad Pro-a, Apple je dokazao da postoji prostor na tržištu za tablete visoke klase. Sa novim iPadOS-om, kvalitet rada u softveru ispratiće kvalitet hardvera, a krajnji rezultat biće veće zadovoljstvo korisnika ovih uređaja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture