Prvi video snimak postavljen na YouTube slavi 15. rođendan

Na današnji dan, 23. aprila 2005. godine, postavljen je prvi video snimak na YouTube – pre tačno 15 godina. Suosnivač YouTube-a, Jawed Karim, objavio je video snimak dužine 18 sekundi pod nazivom „Ja u zoološkom vrtu“. Od tada snimak je prikupio preko 90 miliona pregleda, a do danas je to jedini video snimak na Karimovom kanalu.

PCPress.rs Image

Za razliku od video snimaka mnogih YouTube stvaralaca danas, Karimov video zapis, (logično) ne uključuje ono što se smatra tradicionalnijim odjava: „Subscribe-ujte se na moj kanal!“ ili „Lajkujte, šerujte, komentarišite!“ Karim završava video jednostavno navodeći: „I to je skoro sve što se može reći.“

Godinu dana posle „Ja u zoološkom vrtu“, Karim i njegovi suosnivači prodali su platformu Google-u za ogromnih 1,65 milijardi dolara. Platforma se sada može pohvaliti sa više od dve milijarde prijavljenih korisnika koji posećuju platformu svakog meseca, navodi YouTube.

U poslednjih deceniju i po, YouTube je doživeo mnogo uspona i padova.

  • Neki od padova uključuju: Porast video zapisa koji propagiraju govor mržnje; drama oko određenih stvaralaca (uključujući PewDiePie, jednu od najvećih YouTube zvezda koja se suočila sa optužbama za rasizam i antisemitizam); i frustracije nekih stvaralaca.
  • Neki od uspona uključuju: Pomaganje u uzdizanju stvaralaca (od Smosha do Miranda Sings); pokretanje YouTube Red-a, servisa za striming sa originalnim TV emisijama i filmovima; i postajanje središta svih vrsta sadržaja.
Pročitajte i:  Microsoft priprema preduzeća za osmonedeljnu „Extended Stable“ verziju Edge-a

YouTube kaže da se dnevno gleda milijardu sati sadržaja, a sve je počelo sa Karimom, u zoološkom vrtu.

Izvor: CNN

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,