ePlaneta

Punjive baterije izazivaju požar

Izveštaji o požarima na deponijama i centrima za reciklažu su rasli zajedno sa našim oslanjanjem na elektroniku. Nakon nedavnog požara koji je uništio zgradu u postrojenju za reciklažu baterija u Daltonu, Džordžija, SAD, vlasnik još uvek ne zna šta se tačno dogodilo, mada sumnja da je uzrok bila litijum-jonska baterija koja se možda oštetila tokom transporta i izazvala varnicu koja je zapalila požar.

PCPress.rs Image

U januaru su dva vatrogasca povređena dok su gasila požar za koji se tvrdi da su ga izazvale odbačene litijum-jonske baterije u fabrici za reciklažu u Teksasu. A pre samo nekoliko nedelja, američka obalska straža je izdala upozorenje osoblju za bezbednost u moru, opisujući kako seKontejner za Kinu koji je bio „ilegalno natovaren“ odbačenim litijum-jonskim baterijama zapalio dok je transportovan u luku Virdžinija 2021.

Ovi incidenti su deo trenda koji je je opomena za industriju reciklaže.

Agencija za zaštitu životne sredine SAD navela je u izveštaju objavljenom prošlog leta da je pronašla dokaze o 245 požara u 28 država između 2013. i 2020. koje su verovatno izazvale litijum-metalne baterije ili punjive litijum-jonske baterije. A ta cifra je, kaže agencija, verovatno niža nego što bi trebalo da bude jer se svi incidenti ne objavljuju niti medijski prate

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

Bajdenova administracija je namenila 3 ​​milijarde dolara za ulaganje u inovacije baterija i reciklažu, ali za sada je na državnim zakonodavcima i lokalnim vladama da shvate kako da se nose sa – i pokušaju da spreče – ove nesreće. Iako objekti i procesi dizajnirani za odgovorno rukovanje ovim baterijama nisu imuni na nesreće, barem se neki od ovih incidenata mogu u potpunosti izbeći. A odgovor je možda previše očigledan: prestanite da bacate stvari sa punjivim baterijama tamo gde im nije mesto.

„S njima treba pravilno postupati“, rekao je Džefri Spangenberger, direktor ReCell centra, centra za istraživanje i razvoj za recikliranje baterija koji je osnovalo Ministarstvo energetike SAD.

„Ako ih bacite u đubre, može ih zgnječiti neka mašina. Pokušaj da se ove vrste baterija recikliraju na pogrešan način može biti jednako loš kao da ih uopšte ne reciklirate.”

Najbolja stvar koju možete učiniti sa ovim predmetima — bilo da se radi o starim telefonima, laptopima jeste da obezbedite da žive što je moguće duže. Ali na kraju, baterije unutar svih ovih proizvoda se  do tačke u kojoj ne mogu efikasno da obavljaju svoj posao. I to je tačka u kojoj vaša potraga za odgovornim metodama recikliranja zaista počinje.

Pročitajte i:  Xiaomi EV osnovao preduzeće sa CATL-om 

Očigledno je da u SAD ali uI u Evropi ne nudi svaki grad usluge reciklaže e-otpada ili baterija, ali tada proširite pretragu preko web-a.

U nekim slučajevima, kompanije koje prave uređaje koji koriste punjive baterije su razvile programe za njihovo odgovorno rasklapanje. Dell će, na primer, prihvatiti bilo koji uređaj sa njihovim brendom putem pošte za reciklažu. Drugi, poput Samsunga, će vas uputiti do lokalnih objekata za reciklažu. Postoji još jedna stvar koju treba imati na umu: ako planirate da reciklirate punjive baterije, obavezno pokrijte njihove terminale trakom pre nego što ih odložite i transportujete

Baterije za električna vozila

Velike baterije postale su stalni deo života nekih ljudi, posebno onih koji su se posvetili ekološki prihvatljivijim načinima kretanja. Srećom, rad sa nekim od tih baterija kada dođu do kraja svog korisnog veka je lakši nego što biste očekivali. Za baterije koje su nekada pokretale električne skutere i skutere za mobilnost, najbolje je da pronađete lokalnog reciklera baterija koji može odgovorno da rukuje njima. Međutim, pošto ove baterije nisu tako uobičajene kao druge, trebalo bi da unapred pozovete potencijalne reciklere da biste bili sigurni da su u stanju da ih prihvate.

Pročitajte i:  Prva baterija za domet od 1.000 km 

Ali šta je sa automobilima?

Delimično zahvaljujući rastućim cenama goriva, potražnja za električnim vozilima je u porastu. Istraživačka kompanija Gartner predviđa da će ove godine biti isporučeno 6 miliona električnih vozila i hibrida, što je 50 odsto više u odnosu na više od 4 miliona isporučenih u 2021. Između tog porasta interesovanja i povećanja troškova ključnih resursa kao što je litijum, pravilno recikliranje EV baterija će postati ključ prioritet za proizvođače automobila.

Iz ReCell centra kažu  da još nema mnogo baterija [električnih] vozila koje su pri kraju svog veka trajanja, jer su mnogi od najpopularnijih modela objavljeni u poslednjih 10 godina.

Ali kada vaša Toiota Prius ili Nissan Leaf ili Tesla Model 3 počnu da vam pružaju znatno manji domet nego ranije, vaša prva stanica bi trebalo da bude kod vašeg lokalnog zastupnika. Ako je potrebno, stare baterije se mogu demontirati i predati postrojenjima za reciklažu ili, u nekim slučajevima, prenamene za napajanje drugih mašina.

Izvor – washingtonpost

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,