BIZIT 2022

Putin smenio šefa ruske svemirske agencije

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je danas, 4. juna, šefa strateške ruske svemirske agencije Roskosmos, koja je poslednjih godina imala niz neupeha i na tu dužnost imenovao bivšeg zamenika premijera Dmitrija Rogozina, saopštio je Kremlj. Do prošle nedelje zamenik premijera zadužen za nadgledanje tog vojno-industrijskog kompleksa, Rogozin je poznat po žestokim kritikama na račun Zapada i sam je na spisku sankcija SAD, koje su jedan od glavnih partnera Rusije u svemirskom sektoru.
PCPress.rs Image
Dmitrij Rogozin

Rogozin će zameniti Igora Komarova, koji je bio na funkciji od 2015. godine. “Uradiću sve što je u mojoj mogućnosti da opravdam poverenje”, rekao je Rogozin, a prenela je ruska televizija. Ruska svemirska industrija doživela je niz neuspeha proteklih godina, među kojima su gubitak svemirskog teretnog broda “Progres” i neuspelo lansiranje rakete “Proton” s telekomunikacionim satelitima. 

PCPress.rs Image
S leva na desno: Vladimir Putin i Igor Komarov
Rusija ostaje vodeća u toj oblasti, jer jedina poseduje rakete sposobne da lete do Međunarodne svemirske stanice, koja je projekat 16 zemalja, a najveći deo finansija daju Rusija i SAD. To je jedna od retkih oblasti bilateralne saradnje koja nije ugrožena jakim tenzijama između Rusije i SAD.
 
Izvor: Beta
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,