Top50 Glas publike

Putin smenio šefa ruske svemirske agencije

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je danas, 4. juna, šefa strateške ruske svemirske agencije Roskosmos, koja je poslednjih godina imala niz neupeha i na tu dužnost imenovao bivšeg zamenika premijera Dmitrija Rogozina, saopštio je Kremlj. Do prošle nedelje zamenik premijera zadužen za nadgledanje tog vojno-industrijskog kompleksa, Rogozin je poznat po žestokim kritikama na račun Zapada i sam je na spisku sankcija SAD, koje su jedan od glavnih partnera Rusije u svemirskom sektoru.
PCPress.rs Image
Dmitrij Rogozin

Rogozin će zameniti Igora Komarova, koji je bio na funkciji od 2015. godine. “Uradiću sve što je u mojoj mogućnosti da opravdam poverenje”, rekao je Rogozin, a prenela je ruska televizija. Ruska svemirska industrija doživela je niz neuspeha proteklih godina, među kojima su gubitak svemirskog teretnog broda “Progres” i neuspelo lansiranje rakete “Proton” s telekomunikacionim satelitima. 

PCPress.rs Image
S leva na desno: Vladimir Putin i Igor Komarov
Rusija ostaje vodeća u toj oblasti, jer jedina poseduje rakete sposobne da lete do Međunarodne svemirske stanice, koja je projekat 16 zemalja, a najveći deo finansija daju Rusija i SAD. To je jedna od retkih oblasti bilateralne saradnje koja nije ugrožena jakim tenzijama između Rusije i SAD.
 
Izvor: Beta
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,