ePlaneta

QLED na Tesla način

Tesla televizori iz serije 9 su uvek predstavljali najbolje modele koji se nude u određenoj generaciji. Stigli smo do serije S939…

PCPress.rs Image

Prvi naš susret sa Tesla televizorima desio se pre više od pet godina, kada smo testirali prvi primerak iz ove sada itekako poznate serije. Tada je primarni argument na strani tih televizora bio povoljan odnos cene i kvaliteta, a situacija je ista i sada. U vreme masovnijeg prodora 4K televizora na tržište, dijagonala od 65 inča za manje od 90 hiljada dinara bila je prava retkost i u kategoriji jeftinijih modela. Sada Tesla ove dijagonale iz serije 9 košta nešto malo više od 60 hiljada dinara. Imajući u vidu visinu inflacije u proteklom periodu, jasno je koliko je tehnologija 4K TV panela postala lakša za masovnu proizvodnju.

Quantum Dot u ekonomičnoj varijanti

U ovoj situaciji u najvećoj prednosti su ekonomične marke, koje imaju prostor da, kroz unapređenje tehnologije proizvodnje ekrana i njihove niže cene, ponude kupcima kvalitetnije modele po i dalje zanimljivim cenama. Svaka nova tehnologija koja je debitovala na 4K televizorima imala je za cilj da kvalitet slike što je više moguće približi onome što nude OLED paneli. Navedene tehnologije uvek su bile uspešne u određenoj meri, ali je i dalje kod svih TV proizvođača primetna tendencija da dostignu toliko željeni cilj. QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode) je bio Samsung-ov odgovor, a tehnologija je i danas aktuelna kod većine televizora koji pripadaju modelima iz srednje ili visoke klase.

Najnovija serija 9 Tesla televizora koristi upravo QLED IPS panele, čija je glavna prednost veća preciznost pri prikazu boja, uz veću maksimalnu osvetljenost. Tradicionalni IPS paneli koriste belo LED pozadinsko osvetljenje i odgovarajuće filtere za prikaz boja. QLED ekrani koriste plavo pozadinsko osvetljenje, koje sija kroz specijalni Quantum Dot sloj za prikaz slike, a taj sloj pretvara plavo osvetljenje u traženu boju. Rezultat je veća maksimalna paleta boja, uz precizniju reprodukciju istih, bez anomalija sa povećanjem nivoa maksimalne osvetljenosti. Ovo ih čini odličnim za prikaz HDR sadržaja, naravno u zavisnosti od karakteristika koje se odnose na pozadinsko osvetljenje. QLED paneli uglavnom koriste 10-bitnu paletu. Varijacija sa 8bit+FRC paletom koristi se kod ekonomičnijih varijanti, ali i tada QLED nudi kvalitetniji prikaz u odnosu na klasične IPS panele.

Pročitajte i:  Kina zadržava tržišnu prednost u razvoju baterija

Tri dijagonale za svačiji džep

Upravo ova varijanta panela sa koristi u najnovijoj S939 seriji Tesla televizora, koja je trenutno dostupna u tri dijagonale: 55“, 65“ i 75“. Kao i uvek, u određenom momentu postoje opti­malne dimenzije u odnosu na cenu, što je u ovom momentu 65-inčna opcija. Model od 55“ ima nižu cenu, zahvaljujući optimizaciji proizvodnje, 65“ najbolji odnos cene i dijagonale, dok 75“ model ima najbolje karakteristike za HDR reprodukciju.

Najnovija serija 9 Tesla televizora koristi upravo QLED IPS panele, čija je glavna prednost veća preciznost pri prikazu boja, uz veću maksimalnu osvetljenost. Na raspolaganju su modeli sa ekranima dijagonale 55, 65 i 75 inča

Sve tri varijante imaju iste QLED IPS karakteristike, uz osvežavanje od 60 Hz i dinamički kontrast od 1200:1. Razlika između ekrana, pored dijagonale, leži u snazi pozadinskog osvetljenja: 55“ model ima deklarisanih 340 nita, dok je interesantno da 65“ ima nešto manju osveteljenost – 320 nita. Najveći model ima pozadinsko osvetljenje od 500 nita, što omogućava da model zadovolji osnovnu HDR specifikaciju. Ova karakteristika 75“ model čini dobrom opcijom za one koji žele osnovne HDR mogućnosti, QLED boje i ogroman ekran. Kako je HDR specifikacija i na najjačem modelu bazična, a sama količina adekvatnog sadržaja nije baš preterano velika, 55“ ili 65“ modeli predstavljaju razumniju opciju.

Pročitajte i:  Kineski skuteri su veliki izazov za Teslin FSD

Treba istaći i da svi modeli imaju Far-Field funkciju, što ih izdvaja od tržišne konkurencije. Televizorom možete upravljati glasom, bez daljinca, koristeći Google Assistant. Funkcija podrazumeva dva mikrofona i podržava poništavanje buke, pa je upravljanje glasom moguće i u bučnim okruženjima.

Dobro zaokruženi

Razumna opcija je takođe izbor operativnog sistema. U pitanju je GoogleTV platforma, koja predstavlja nadogradnju dobro poznatog Android TV sistema. Prednosti za korisnika su jasne – ogroman broj aplikacija koje su na raspolaganju. Za proizvođača je to optimalna opcija, jer se korisnicima nudi maksimalno fleksibilan, stabilan i dobro poznat OS, a proizvođač pri tom nema nikakvih briga oko održavanja i unapređenja nekog svog operativnog sistema. Sva tri modela iz Tesla S939 serije pokreće MediaTek 7332 SoC, koji koristi 4 ARM Cortex A53 procesora na 1550 MHz i Mali G52 GPU. Na raspolaganju su 2 GB RAM-a i 10 GB za podatke, što je dovoljno za sve standardne primene. Do usporavanja može doći jedino ako imate potrebu da na televizoru pokrećete Android igre, ali za tim realno nema ni potrebe.

Sve varijante ekrana imaju veoma dobru brzinu odziva od 8 ms u najbržem režimu rada (gaming), pa je povezivanje gaming konzole najbolja opcija ako TV želite da koristite u ove svrhe. Sa TV-om, takođe, možete povezati sound bar, iako su zvučnici više nego pristojni za ovu klasu. Model dijagonale 55“ ima dva zvučnika snage po 10 W, dok veći modeli imaju jače, 2×12 W. Generalno, kod svih televizora zvučnici su solidni, ali ukoliko se želi bolji audio-doživljaj treba koristiti dodatni zvučni sistem. Jedan od faktora zaslužnih za ovo je generalni dizajn modernih televizora, pa je takva i Tesla S939 serija.

PCPress.rs Image

Televizori izgledaju veoma elegantno, sa tankim okvirom i dobrim ojačanjima na poleđini, ali tada tu nema prostora za neke bolje zvučnike. Podržano je Dolby ATMOS i DTS dekodiranje, uz standardne opcije za podešavanje zvuka. Daljinski upravljač takođe nudi standardne opcije, uz dodatak glasovnih komandi, ukoliko želite da koristite tako nešto.

Pročitajte i:  Tesline isporuke se smanjile drugi kvartal za redom u odnosu na prethodnu godinu

Cene za svi tri modela su veoma zanimljive, odlične po pitanju odnosa novca, dijagonale i kvaliteta slike. Ipak, problematika većih ekrana je broj piksela po inču, gde na primer 75“ model sa 58 PPI uz 4K rezoluciju već ne izgleda tako dobro i oštro. Za referencu, 1080p na 43“ izgleda slično kao 4K na 75“. Naravno, ovako veliki ekran nije namenjen za gledanje iz blizine, ali se PPI ipak primećuje. Zbog toga je najbolje da uživo pogledate ove modele u nekoj od prodavnica gde su izloženi Tesla modeli i sami napravite procenu koja dijagonala vam najviše odgovara.

tesla.info/sr/televizori

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *