QNAP NAS i za multimediju

NAS uređaje ponekad koristimo za smeštaj multimedijalnih datoteka, ali QNAP TS‑853A omogućava da te datoteke i reprodukujemo. Pritom, on ostaje dobro rešenje za poslovnu primenu

TS-853A-4G-3

TS‑853A je smešten u kompaktno kućište prepoznatljivog QNAP‑ovog dizajna, sa osam kabineta za diskove s prednje strane, pored kojih se nalazi USB 3.0 priključak s tasterom za kopiranje i malim displejem. Na prvi pogled, i zadnja strana je uobičajena i prepoznatljiva, s još tri USB priključka i četiri za mrežu. Ali ako bolje pogledate, videćete i dva HDMI priključka, a isto tako i audio‑izlaze.

Naravno, na HDMI priključke povezuju se ekrani, a kada sve spojite, dobićete desktop operativnog sistema QTS 4.2, što je verzija Linux‑a. Tu su i aplikacije, tako da je TS‑853A sasvim upotrebljiv računar, koji podržava i 4K rezoluciju, a ako i na drugi HDMI priključak povežete neki ekran, možete da proširite desktop na njega ili da kopirate stanje s prvog ekrana. Među aplikacijama je i plejer Kodi, pa možete da koristite multimediju i kad nemate ništa na diskovima; sve to je olakšano priloženim daljinskim upravljačem. Naravno, podržava DLNA, pa u multimedijalnim sadržajima možete da uživate i na drugim uređajima u mreži. Tu su i audio‑priključci s kvalitetnim A/D i D/A konvertorima čime se kompletira multimedijalni doživljaj, a QNAP na sajtu pominje i karaoke…

Pročitajte i:  Qnap TS-473A - Mala crna kutija

Brz i bezbedan

Ako ste pomislili da je TS‑853A samo multimedijalna skalabilna mašina ogromnog kapaciteta, prevarili ste se – radi se o vrlo ozbiljnom NAS‑u, pogodnom za korišćenje u malim i srednjim firmama. Najpre, tu su performanse: četiri gigabitna mrežna priključka omogućavaju čitanje podataka brzinom od 410 MB/s i pisanje sa 415 MB/s. Podaci mogu da se šifruju, pri čemu se performanse gotovo uopšte ne gube jer je šifrovanje hardversko, a koriste se 256‑bitni AES algoritmi i Intel‑ova tehnologija AES‑NI. Zatim sledi bezbednost podataka: TS‑853A podržava sve uobičajene RAID kombinacije, kojima su dodati disaster recovery protokoli. Backup podataka na drugi NAS ili FTP server obavlja se u realnom vremenu ili po rasporedu, a kopiju možete da pošaljete i „u oblake“ renomiranih provajdera; ako više volite da imate lični cloud, upotrebićete TS‑853A kao bazu. A ako uočite da su vam podaci oštećeni, TS‑853A podržava alatku Volume/LUN Snapshot pomoću koje podatke možete da vratite u prethodno stanje.

Puna skalabilnost

TS‑853A podržava i virtuelizacionu stanicu VM hypervisor, tako da na njemu možete da hostujete virtuelne mašine i da skladištite podatke i sa njih. Stanica koristi SDN (Software‑defined Networks) koji dozvoljava da se podaci sa TS‑853A i virtuelnih mašina prenose kroz isti LAN priključak. Sve u svemu, podaci sa raznih plaformi dele se vrlo lako i efikasno. Kako njihova količina raste, imate prostora da dodajete diskove, a ako popunite svih osam mesta, možete da dokupite kućište za proširenje. Za ovaj model nude se dva: UX500P ima mesta za pet dodatnih diskova, a UX800P za osam. Takođe, memoriju možete da proširite sa inicijalna četiri na osam gigabajta, pomoću SO‑DIMM modula. Proširenje mrežnih kapaciteta za TS‑853A nije predviđeno.

Pročitajte i:  Synology RS1221+ - Kad 4K i 8K video-snimci dođu na naplatu

Iako vas ništa ne sprečava da oko TS‑853A sagradite kućni multimedijalni sistem s dodatnim mogućnostima, čini nam se da bi to bilo prilično skupo rešenje, osim ako se bavite kućnim biznisom, gde bi njegova osnovna NAS funkcija bila primarna. Pravo mesto za TS‑853A bila bi manja ili srednja firma u kojoj se radi u više smena i gde se prave pauze – a on će vam u tim trenucima omogućiti da se lepo zabavite i opustite.

www.mikroprinc.com

QNAP TS-853A
Procesor Quad core Intel Celeron N3159 1,6-2,08 GHz
Memorija 4 GB RAM, max 8 GB
Diskovi 8 hot swap 2,5”/3,5”, RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
Interfejsi 4×USB 3.0, 4×GbE
Potrošnja 59 W, standby 1,9 W
Dimenzije 185×298×235 mm; 7,3 kg bez diskova
Cena 110.999 dinara
Kontakt  www.mikroprinc.com

 

Bojan Stanojević

 

Objavljeno u časopisu PC#230

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,