Qnap univerzalno skladište

Ukoliko već posedujete serversku infrastrukturu, a bitna vam je i cloud podrška, potreban vam je kvalitetan NAS kao što je Qnap TS‑1253U‑RP

qnap

Sa čak 12 mesta za hot swap diskove, Qnap TS‑1253U‑RP je pogodan kandidat za proširenje skladišta podataka vaše firme. Zasnovan je na četvorojezgarnom Intel procesoru koji ima na raspolaganju dosta memorije, a uz redundantni sistemu napajanja ne morate brinuti o dostupnosti i bezbednosti svojih podataka. NAS se u mrežu povezuje preko četiri gigabitna LAN porta, a za prenos podataka tu su i četiri USB 3.0 porta, pa čak i HDMI port za strimovanje video‑sadržaja na televizor. Takve mogućnosti povezivanja dozvoljavaju protok od preko 400 MB/s, a zahvaljujući jakoj hardverskoj osnovi, čak se i šifrovanim podacima može pristupati veoma brzo. Nudi se 256‑bitna AES enkripcija, a brzina prenosa podataka u slučaju korišćenja enkripcije kreće se oko 270 MB/s za čitanje, odnosno preko 160 MB/s za upis, što su izuzetne performanse.

Kada smo povezali uređaj, sačekao nas je dobro poznati operativni sistem QTS u verziji 4.2, pa je proces podešavanja sistema bio jednostavan. Birate pre svega da li se radi o klasičnom skladištu podataka ili centralizovanom deljenju (cross‑platform file sharing SMB/CIFS, NFS i AFP protokoli na Windows, Mac i Linux/UNIX mrežama) ili o sinhronizaciji s povezanim uređajima preko aplikacije Qsync, sve se obavlja krajnje intuitivno i gotovo da ne zahteva nikakvo predznanje. Diskove je moguće postaviti u neki od podržanih RAID režima (0, 1, 5, 6, 10, 5/6/10+spare), te globalni hot spare. Ukupan maksimalni kapacitet iznosi 96 TB, pre svega zbog ograničenja od 8 TB po disku. Ako vam ni ovo nije dovoljno, podržana je nadogradnja QNAP expansion nastavcima, kao što su UX‑1200U‑RP (do 192 TB) i UX‑800U‑RP (do 160 TB).

Pročitajte i:  Qnap TS-473A - Mala crna kutija

Ugrađeni su alati za lokalni backup Windows (QNAP NetBak Replicator) i Macintosh (Apple Time Machine) sistema, kao i cloud funkcionalnosti preko Amazon Glacier ili S3, Microsoft Azure, WebDAV ili Open Stack servera, tako da postoje dodatne kopije u slučaju havarije. U lokalu moguće je zakazani inkrementalni backup u realnom vremenu, sa sve kompresijom i enkripcijom, te filterima sadržaja. Podržana je i rsync funkcija, a ukoliko imate više Qnap NAS‑ova, moguće je koristiti i RRTR (udaljenu replikaciju u realnom vremenu), bilo na Qnap NAS‑u, bilo preko FTP‑a na drugi server.

NAS može da obavlja funkciju File servera, ali i da predstavlja hibridnu stanicu (reprodukcija multimedije, online video‑servisi, browser), FTP server, lokalni i cloud backup, centralnu stanicu za video‑nadzor s podrškom za više od 2700 IP kamera, uz napredne funkcije pregledanja i manipulacije video‑materijalom. Qnap je posebno ponosan i na real‑time ili offline HD video‑transkodiranje, pri čemu je dozvoljeno da do pet uređaja istovremeno pristupa različitom video‑sadržaju uskladištenom na TS‑1253U‑RP sa hardverski ubrzanim transkodiranjem „u letu“, tako da se dobija potpuni doživljaj na velikom ekranu, što je posebno poželjno kada se uređaj koristi kao server za video‑nadzor. Ugrađena je podrška za print server (maksimalno tri uređaja), a tu su i VPN klijent, dobro Apppoznati centar, te moćan DLNA server.

Pročitajte i:  Synology RS1221+ - Kad 4K i 8K video-snimci dođu na naplatu

Virtuelizacija je podržana kroz VMware i Citrix, a TS‑1253U‑RP je kompatibilan sa Microsoft Hyper‑V i Windows Serverom 2012. Podržano je i upravljanje preko vSphere, dodavanjem plug‑in‑a, čime se omogućava direktno upravljanje iz vSphere klijenta.

Qnap se na NAS tržištu izdvaja pristupom koji se odlikuje brojnim funkcionalnostima i jednostavnošću korišćenja. Čak i da vam je ideja samo da povećate raspoložive kapacitete za skladištenje podataka, Qnap vam sa TS‑1253U‑RP obezbeđuje veliki potencijal i mogućnosti ukoliko vam tokom eksploatacije zatrebaju još neke funkcionalnosti. Pored pristupačne cene za ono što nudi, kvalitetnog hardverskog i softverskog dela koji vrlo brzo evoluira, ne treba zaboraviti ni odličnu podršku, kao i pouzdanost koja je kod ovakvih uređaja možda i najbitnija.

 

Qnap NAS TS-1253U-RP
Procesor Intel Celeron (Quad Core), 2 GHz
Memorija 1×4 GB DDR3L SDRAM (proširivo do 8 GB)
Flash memorija 512 MB
Diskovi 12×3.5” ili 2.5” SATA, 6Gb/s, hot swap
Maksimalan kapacitet po disku 6 TB
Podržani RAID modovi 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
Mrežni portovi 4×Gigabit RJ-45 Ethernet
Ostali portovi 4×USB 3.0, 1×HDMI
Format 2U rack mount
Napajanje redundantno 2×250 W
Dimenzije 89×482×534 mm
Cena 239.999,99 dinara
Kontakt www.mikroprinc.com
Pročitajte i:  Synology RS1221+ - Kad 4K i 8K video-snimci dođu na naplatu

 

 

Oliver Popović

 

Objavljeno u časopisu PC#231

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,