ePlaneta

Qoobo – robot koji leči

Qoobo je mekani robot, koji odgovara na reakcije svojih vlasnika, a predstavila ga je kompanija Yukai Engineering Co početkom oktobra na sajmu CEATAC u Japanu. Robot je konstruisan tako da izgleda kao mačka, te može da maše repom, a telo mu je u obliku lopte koja je pokrivena veštačkom dlakom. Ime Qoobo je dobio kombinacijom francuskih reči “robot” i “rep”.

PCPress.rs Image

Robot-ljubimac tako može da leži u vlasnikovom krilu, te odgovara na različite vrste dodira. Kada se rukom pređe preko tela robota, putanja dodira određuje na koji će način Qoobo mahati repom, a u kombinaciji sa tim telo u obliku jastuka može i da vibrira na različite načine.

Za razliku od pravih mačaka, kod kojih način na koji mašu repom može da se tumači na više načina, mahanje repa kod ovog robota može da znači samo jedno – pozitivan odgovor na ponašanje vlasnika. Prema stručnjacima koji su učestvovali u razvijanju ovog robota, mahanje repom pozitivno utiče na zdravlje vlasnika, skoro isto kao kada su u pitanju obični ljubimci.

Pročitajte i:  Roboti bi mogli postati mnogo bolji učenici zahvaljujući revolucionarnoj metodi podržanoj od strane Dysona

Japan ima dugu istoriju u proizvođenju terapeutskih robota, poput Paro the Therapeutic Seal Pup, ali je Qoobo prvi od takvih robota koji uzima samo najosnovnije odlike od živih prototipa. Iako izgleda kao krzneni jastuk sa animiranim repom, proizvođači obećavaju da su uzeli najbolje od mačje prirode, te smestili u ovog robota, a sa ciljem da blagotvorno utiče na mentalno i fizičko zdravlje korisnika.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,