Top50 Glas publike

Qualcomm ipak neće morati da plati kaznu od 997 miliona eura

Sud Evropske unije je utvrdio proceduralne nepravilnosti u istrazi Evropske komisije.

PCPress.rs Image

Regulatori su izrekli novčanu kaznu 2018. godine

Drugi najviši sud Evropske unije presudio je u korist kompanije Qualcomm. Sud je ukinuo odluku Evropske komisije iz 2018.godine. Tada je kompaniji izrečena novčana kazna od 997 miliona eura, odnosno 1,05 milijardi dolara.

Komisija je još 2018. godine optužila Qualcomm da je zloupotrebio svoju tržišnu dominaciju koristeći LTE čipove. Navodno kompanija je plaćala Apple-u milijarde dolara od 2011.godine do 2016.godine da isključivo koristi svoje čipove u iPhone i iPad uređajima. To je navodno sprečilo rivale, kao što je Intel, da sklope ugovore sa Apple-om. Međutim, sada je Opšti sud poništio „u celini odluku Komisije“.

U svom saopštenju, Opšti sud je naveo da je svoju odluku doneo na osnovu dva faktora. Prvi je to što je otkrio „broj proceduralnih nepravilnosti“ koje su uticale na odbranu kompanije Qualcomm.

Komisija je očigledno propustila da snimi sastanke i konferencijske pozive sa trećim licima, u vezi sa slučajem iako joj je to bila obavezna. Sud je zatim svoju odluku zasnovao na navodnoj zloupotrebi tržišne dominacije od strane kompanije Qualcomm samo za LTE čipove, iako su se prigovori odnosili i na zloupotrebu kada je u pitanju skup čipova za Universal Mobile Telecommunications System (UMTS).

Pročitajte i:  Qualcomm lansira auto čip za zabavu

Takođe, Opšti sud je utvrdio da iako su plaćanja kompanije Qualcomm prema Apple-u, smanjila Apple-ov potencijal da koristi proizvode drugih kompanija, u to vreme svakako nije bilo održivih alternativa osim njihovih LTE čipova.

Slično je bilo i sa Intel-om

Odlučeno je da nema dovoljno dokaza za to da li su  Qualcomm-ova plaćanja sprečila Apple da koristi čipove drugih kompanija za svoje iPad modele objavljene 2014.godine i 2015. godine. Ovo je druga novčana kazna koju je Evropska komisija izrekla velikim tehnološkim kompanijama koju je Opšti sud ukinuo. U januaru je sud takođe poništio kaznu od 1,06 milijardi evra koju je Komisija izrekla Intel-u.

Komisija je optužila Intel da je zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu nudeći proizvođačima kao što su HP, Dell i Lenovo podsticaje za korišćenje njegovih mikroprocesora umesto konkurentnog AMD.

Međutim, Qualcomm-ova borba možda još uvek nije završena. Prema izveštajima Reuters-a, Komisija i dalje može da uloži žalbu najvišem evropskom sudu. Pre toga će sigurno pažljivo proučiti presudu i odlučiti o sledećim koracima.

Pročitajte i:  Qualcomm lansira auto čip za zabavu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,