BIZIT Seminar

Qualcomm najavljuje poslovni softver za svoje čipove

Qualcomm pokreće plaćeni softverski servis u oblaku kako bi pomogao kompanijama koje koriste njegove čipove da prate robu dok se kreće kroz lanac snabdevanja.

PCPress.rs Image

Qualcomm Avare platforma

Kompanija iz San Dijega u Kaliforniji najveći je svetski dobavljač čipova. Kompanija proizvodi čipove koji pomažu pametnim telefonima da se povežu sa mobilnim mrežama za prenos podataka. Qualcomm je iskoristio svoju specijalnost bežične komunikacije da uđe i na druga tržišta na kojima uređaji moraju da komuniciraju putem interneta.

Qualcomm Avare, nova usluga, radi sa Qualcomm čipovima koji su integrisani u uređajima za praćenje transportnih kontejnera, paleta, i drugih delova u lanacu snabdevanja. Nova usluga će pomoći kompanijama da prate gde se trenutno nalazi njihova pošiljka.

Većinu tih „tragača“ proizvode kompanije treće strane. Međutim, Qualcomm pravi nekoliko sopstvenih uređaja, kao što je senzor nagiba koji se može pričvrstiti na stubove kako bi detektovao da li se teret prevrnuo. Kompanija je već isporučila stotine miliona takvih čipova, koji obično koštaju manje od 10 dolara, rekao je Jeff Torrance. Jeff Torrance je viši potpredsednik i generalni menadžer Qualcomm-ovog poslovanja pametnih povezanih sistema.

Pročitajte i:  CES 2023: Ponovo u punom sjaju

Softverska usluga ima za cilj da omogući korisnicima kompanije Qualcomm da programiraju svoje čipove sa jednog centralnog mesta. Takođe, nova ažuriranja na čipovima moći se da se urade bežično. Usluga takođe ima za cilj da bolje iskoristi podatke sa čipova.

Torrance je rekao da će se Qualcomm-ov softver povezati sa drugim softverima baziranim na oblaku. Jedan od softvera je i Microsoft Dinamics 365 servis, koji korporacija koristi za praćenje svog inventara i zaliha.

Takođe, kompanije bi mogle da koriste ova dva sistema kako bi dizajnirale virtuelne kontrolne table koje pokazuju gde se nalazi sav inventar firme u određenom trenutku.

Kompanija nije javno objavila cene za novu uslugu. Međutim, ovo predstavlja poticaj za veću zaradu i više novca od čipova naplaćivanjem naknade prilikom prodaje, a potom za usluge u oblaku koje koriste taj čip. „Verujemo da postoji vrednost u čipu i u cloud-u“, rekao je Torrance.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *