ePlaneta

Qualcomm plaća 75 miliona dolara  

Qualcomm akcionari su uspeli da postignu nešto što su Apple i vladini regulatori širom sveta pokušali, ali nisu uspeli: da nateraju Qualcomm da plati za svoje agresivne prakse licenciranja. 

PCPress.rs Image

U podnesku na sudu Qualcomm je rekao da će pristati da plati 75 miliona dolara za rešavanje tužbe koju su pokrenuli akcionari, koji tvrde da ih je kompanija obmanula o tome kako funkcioniše njena poslovna praksa i da je kao rezultat toga veštački naduvala cenu akcija. Nagodbu je ranije preneo Reuters. 

Akcionari su se osporavali zbog neuspeha kompanije Qualcomm da u potpunosti otkrije kako se bavi licenciranjem patenata. U to vreme, kompanija je odbila da licencira standardne suštinske patente određenim konkurentima i u nekim slučajevima je kupovinu svojih čipova učinila uslovom za sklapanje ugovora. 

Apple, američka Federalna trgovinska komisija i drugi regulatori tužili su Qualcomm zbog istog problema. U tužbama se tvrdilo da je Qualcomm bio angažovan u nepoštenoj poslovnoj praksi povezujući pregovore za suštinske patente sa zahtevima da kompanije takođe kupuju njegove čipove. 

Pročitajte i:  Apple objavio novu listu zastarelih uređaja

Qualcomm je u velikoj meri dobio te bitke, sa Apple-ovim tužbama koje su se završile nagodbama, a radnje regulatora su uglavnom poništene. 

Rezultat je ostavio tužbu akcionara na smešnom mestu: cena akcija kompanije Qualcomm je porasla kao rezultat, tako da je njihova tvrdnja da je Qualcomm veštački naduvao cenu akcija ostala prilično nestabilna. Kao rezultat toga, akcionari tvrde da je ovo poravnanje dobar ishod – oni zapravo dobijaju platu, za razliku od svih ostalih. 

Sudija tek treba da odobri uslove poravnanja. Qualcomm nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Izvor: TheVerge 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *