BIZIT 2022

Qualcomm pravi procesor sa 8.5 milijardi tranzistora

Prema nezvaničnim informacijama, Qualcomm već priprema naslednika Snapdragon 850 procesora, koji će se verovatno zvati Snapdragon 1000 (ili Snapdragon 8180) i imaće čak 8.5 milijardi tranzistora. To je daleko više od današnjih vodećih mobilnih procesora. Snapdragon 845 procesor ima ih 5.3 milijarde, dok Apple A12, kao i Kirin 980 imaju po 6.9 milijardi tranzistora.

PCPress.rs Image

S obzirom da su tranzistori komponente koje provode električne signale, najjednostavnije rečeno, više tranzistora znači da je u istom trenutku moguće obraditi više informacija. Po toj logici veća količina tranzistora u Qualcomm Snapdragon procesoru obezbediće mu da bude „jači“ od konkurenata.

Iz istog nezvaničnog izvora stižu i informacije da će njegova potrošnja biti 15 W, kao i kod mnogih Intel Core mobilnih procesora. To će mu omogućiti i da bude zastupljeniji na tržištu Windows 10 uređaja. Ipak treba imati na umu da je u pitanju procesor zasnovan na ARM platformi i da će biti potrebna X86 emulacija, što će mu donekle oboriti performanse u Windows 10 okruženju.

Očekuje se da će Snapdragon 1000 biti dostupan tokom decembra ove godine, pa ćemo ubrzo nakon toga videti da kako će se pozicionirati u segmentu Windows uređaja.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao da odustane od Exynos čipova u svojim telefonima

Izvor: TechRadar

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,