ePlaneta

Računarske nevolje pogodile svemirski teleskop Hubble

Opservatorija u orbiti ne radi od prošle nedelje, kada se računar iz 1980-ih koji kontroliše naučne instrumente – isključio.

PCPress.rs Image

Svemirski teleskop Hubble “zaslepljen” je kompjuterskim problemima

Najverovatniji uzrok je loša memorijska ploča. Kontrolori leta u NASA Goddard Space Flight Center-u u Merilendu, pokušali su da ponovo pokrenu računar u ponedeljak, ali bez uspeha. Oni sada pokušavaju da se prebace na rezervnu memorijsku jedinicu. Ako to uspe, teleskop će biti testiran jedan dan, pre nego što se naučni instrumenti ponovo uključe. Za sada su kamere i drugi instrumenti u takozvanom bezbednom režimu. Pokrenut 1990. godine, Hubble pokazuje sve više znakova starenja, uprkos nizu popravki i ažuriranja od strane astronauta koji su leteli tokom NASA-ine ere šatla.

Računar, koji je trenutno u praznom hodu, instaliran je tokom petog i poslednjeg servisa 2009. godine. NASA planira da lansira naslednika Habla, James Webb Space Telescope, u novembru. Ova opservatorija biće predaleko od Zemlje – na 1,5 miliona kilometara u solarnoj orbiti – da bi astronauti mogli da ga podešavaju. Lansiranje iz Francuske Gvajane upotrebom evropske rakete Ariane godinama, zaostaje za planiranim vremenom; najnovije kašnjenje od dve nedelje rezultat je problema sa preradom i rasporedom raketa. Naučnici se nadaju da će doći do preklapanja u orbiti između Habla i znatno naprednijeg i moćnijeg Weba.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

Izvor: Phys

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,