BIZIT 2022

Rad sa ISO fajlovima

ISO je standardni format fajla koji sadrži „sliku“ sadržaja optičkih ili drugih diskova. Optički mediji se sve manje koriste (kada ste poslednji put nešto instalirali sa CD ili DVD diska?), ali .ISO format se i dalje često koristi za distribuciju softvera, naročito kada su u pitanju instalacije operativnih sistema, novih verzija okruženja i kompleksnih sistemskih programa. Tako je recimo najnoviji Windows 10 Ceators Update dostupan u vidu .ISO fajla, koji predstavlja zgodan način da se ova dopuna instalira na drugim računarima.

PCPress.rs ImageSa ISO fajlovima se operiše na razne načine, uključujući sistemsku podršku koja je ugrađena u Windows i omogućava da se oni montiraju i koriste kao da su u pitanju standardni diskovi. ISO Workshop je uslužni program koji nudi nekoliko dodatnih mogućnosti za rad sa ISO fajlovima i diskovima, a može biti koristan pre svega za one koji koriste neku od starijih verzija Windows‑a.

ISO Workshop ima opcije za kreiranje novih ISO fajlova, snimanje na optičke diskove, raspakivanje fajlova, pravljenje rezervnih kopija i konverzija između različitih formata. Program podržava snimanje i kopiranje (nezaštićenih) CD, DVD i Blu‑ray diskova. Zavisno od opcije, pored .ISO formata podržani su i drugi standardni formati BIN/CUE (stariji formati za snimanje diskova), NRG (Nero Burning ROM i drugi Nero programi), IMG i DMG (sa Mac OS X računara).

ISO Workshop je besplatan program koji se može koristiti na svim verzijama Windows‑a počevši od XP‑a. Obratite pažnju prilikom instalacije, pošto se opciono mogu uključiti neželjeni dodaci koji nisu povezani sa samim programom. Matična sajt programa je www.glorylogic.com/iso‑workshop.html.

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,