TrendMicro

Radeon RX 6000 GPU-ovi mogu dobiti ogroman podsticaj sa novim softverom – ali postoji kvaka

Ako imate jednu od AMD-ovih grafičkih kartica Radeon RX 6000 serije i sa čežnjom gledate na RTX 4090, možda imamo dobre vesti za vas.

PCPress.rs Image

RMP će biti dostupan kasnije u 2022.

Novi uslužni softver treće strane tvrdi da obezbeđuje ogromno povećanje performansi za RDNA 2 GPU-ove, dovoljno da potencijalno nadmaši Nvidijin vodeći RTX 3090 Ti trenutne generacije, i sve to bez ludih cena koje su sada vezane za kartice Team Green-a. „Radeon Monster Profile“ (RMP) dolazi od entuzijaste kodera i overklokinga Jurija Bublija, koji tvrdi da je kreirao pomoćni softver koji delikatno modifikuje krive napona i frekvencije RDNA 2 kartica radi poboljšanja performansi. Bublij je dobro poznat među entuzijastima hardvera, pošto je već napravio softver fokusiran na AMD za nadgledanje i overklokovanje komponenti (pre svega njegov HYDRA softver za Ryzen CPU, čiji je RMP dodatak uslužnom programu). RMP je njegov najnoviji rad i biće dostupan kasnije 2022. U postu na Tviteru u kojem razlaže neke detalje, Bublij objašnjava da RMP omogućava RX 6000 karticama da dostignu svoj „maksimalni potencijal“, sa posebnom pažnjom posvećenom oblastima kao što je VRAM podsistem, gde je smanjenje radnog napona omogućilo smanjenje stvaranje toplote da bi kartica kao celina radila u bezbednom temperaturnom opsegu.

Pročitajte i:  AMD-ov Ryzen 7000 Eco Mode je prilično efikasan

Bublij tvrdi da Radeon Monster Profile može poboljšati performanse RX 6800 XT za više od 13% bez problema sa termičkim prigušivanjem, što čini da ta kartica malo nadmašuje RTX 3090 Ti sa standardnim postavkama – takođe sa značajno manjom potrošnjom energije. To je ozbiljan skok u performansama, ali kao i uvek treba biti oprezan kada se koristi softver treće strane za podešavanje GPU-a. Takođe je važno napomenuti da su navedene brojke performansi iz 3DMark Time Spy GPU testa – sintetičkog benchmarka koji se često koristi za merenje grafičkih performansi. Korišćenje softvera treće strane za podešavanje vašeg GPU-a – posebno na tako agresivan način kao što je ovaj – takođe može potencijalno poništiti vašu garanciju, zato pažljivo postupajte ako odlučite da testirate RMP kada bude objavljen.

AMD ima sopstveni softver, Radeon Adrenalin, za podešavanje GPU-a, što može biti sigurnija varijanta. Ipak, javnost je prilično zaintrigirana RMP-om, jer on predstavlja način za vlasnike RDNA 2 GPU-a da donekle zadovolje jaz u performansama kada RDNA 3 stigne kasnije ove godine. Naravno, RX 6800 XT nije jedna od najboljih grafičkih kartica, ali ako RMP može bezbedno da poboljša performanse, onda će to postati daleko razumniji izbor GPU-a.

Pročitajte i:  AMD-ov Ryzen 7000 Eco Mode je prilično efikasan

Izvor: Techradar

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *