VMware-vForum

Radionica na temu uvođenja dualnog obrazovanja u oblasti trgovine

U okviru nedelje Dualnog obrazovanja, 19.  septembra 2016. godine, u Privrednoj komori Srbije, a u saradnji sa Privrednom komorom Austrije, organizuje se radonicu na temu uvođenja dualnog obrazovanja u oblasti trgovine u okviru projekta „Implementacija elemenata dualnog obrazovanja u Srbiji”. Na početku učesnicima radionice obratili su se  mr Mirjana Kovačević, direktor Sektora za edukaciju PKS, Barbara Wilfinger, ekspert za dualno obrazovanje, PK Austrije i Fabian Gems, trgovinski ataše u ambasadi Austrije u Beogradu.

vesti-privredna-komora-logo640x480.jpgRadionica je pružila informaciju kompanijama o svim aspektima uključivanja u projekat i realizaciju modela dualnog obrazovanja. Tako na primer, imajući u vidu da će kompanije DM i Delhaise od januara 2017. godine školovati đake po dualnom modelu u okviru obrazovnog profila trgovac, na radionici će biti prezentovani plan praktične nastave koja će se izvoditi u kompanijama, kao i plan obuke mentora koji će biti zaduženi za školovanje učenika na radu u kompaniji.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja,  kompanija, škola i poslovnih asocijacija.

Pre svega uspešan i jako dobro organizovan skup, koji je imao dve veoma retke karakteristike – dijalozi i pitanja nisu bila vremenski ograničena, a trajali su duže od najavljenih obraćanja i govornika.

Još jedan skup u organizaciji PKS,  za čiji tok moderator zaslužuje ocenu 11.

Takođe, gosti iz Austrije su bili jako stručni i upućeni u problematiku i sa velikom blagonaklonošću i razumevanjem pokušavali i pokušavaće da daju pun doprinos Projektu.

Veliko pozitivno iznenađenje predstavljaju mlade snage Ministarstva Prosvete, koji potpuno skrenutog pogleda u prošlost, gladaju u budućnost.

Ceneći dosadašnje iskustvo, ukoliko ubuduće, sve do pune realizacije, upravljanje ovim Projektom sprovodi Privredna komora Srbije i ako bude imala konstantnu i odgovarajuću podršku Vlade, ovaj Projekat će uspeti, obzirom da ovaj sastav PKS ima za to kapacitete i još važnije, kompetenciju i volju pojedinaca u njoj.

Veoma, veoma dobro.

Aleksandar Vukalović

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: