Brze mreže 2020

Ransomware grupe se udružuju u kartele

Poslednje promene u okviru poznatih ransomware grupa ukazuju da različite ekipe prave alijanse, te strukture koje podsećaju na analognu mafiju.

Do zaključka se došlo nakon nekoliko napada ransomware grupa koje su već stekle određenu reputaciju, budući da su bezbednosni istraživači primetili da se različite ekipe udružuju, a kako bi efikasnije vršile pritisak na žrtve. Tako na dark web-u postoji lokacija u okviru koje grupa Maze deli ukradene podatke, i započinje saradnju sa drugim napadačima. Već je ustanovljeno da istoj lokaciji pristupaju i napadači iz grupe Ragnar Locker.

Maze je već poznat po tome što objavljuje podatke žrtava kada ove odbiju da plate traženu otkupninu, ali sada svojim datotekama dodaje i podatke do kojih su došli napadači iz drugih grupa. Budući da su žrtve uglavnom oni koji barataju osetljivim informacijama otkupnine se uglavnom kreću oko 100 hiljada dolara po incidentu, a tvrdi se da su u nekim slučajevima išle i do nekoliko miliona dolara.

Velike kompanije sada imaju još više razloga za strah, jer bi alijanse mogle da dovedu do efikasnijih napada, a iz grupe Maze očekuju da im se uskoro priključe i druge ekipe, najpre zbog finansijske dobiti, a onda i zbog osećaja moći nad onima koji obično izgledaju svemoćno.

Pročitajte i:  Ransomware: Povećan broj napada u odnosu na prošlu godinu

Izvor: Coin Telegraph

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: , , ,