Ransomware (možda) odgovoran za smrt pacijenta u bolnici

Ransomware je ozloglašen po ozbiljnim konsekvencama po žrtve hakera, ali jedan od poslednjih napada možda je odgovoran za gubitak ljuskog života. Tužioci u Kelnu (Nemačka) pokrenuli su istragu zbog ubistva iz nehata, nakon što je posle ransomware incidenta preminuo pacijent u Univerzitetskoj bolnici u Dizeldorfu.

PCPress.rs Image

Naime, zbog hakerskog napada na službu Hitne pomoći u bolnici, koji se desio 9. septembra, medicinski radnici bili su prinuđeni da odvezu pacijenta u drugu bolnicu koja je bila udaljena oko 30 kilometara.

Fatalan sajber-udar

Lokalne medije iznele su tvrdnju da su hakeri targetirali različite univerzitete i da nisu imali nameru da kompromituju bolnicu. Oni su, prema tim izjavama, besplatno dekriptovali fajlove čim su shvatili šta su uradili.

Bez obzira na to da li su hakeri imali nameru da napadnu bolnicu, načinjena je ogromna šteta. Upotrebljen je bezbednosni propust u Citrix VPN softveru, koji je poznat još od januara ove godine. Nije neobično da institucije ne reaguju na vreme na takve informacije, ali moguće je da je u ovom slučaju ishod bio fatalan po pacijenta bolnice.

Pročitajte i:  Previše kompanija je spremno da plati ransomware otkup

Ukoliko istraga uspe da utvrdi povezanost između ova dva slučaja, to bi mogao da bude jedan od prvih smrtnih slučajeva prouzrokovanih sajber napadom. Sa druge strane, takva presuda bi „naterala“ bolnice i druge ustanove od kritične važnosti da poboljšaju svoju bezbednost kako bi izbegli buduće tradicije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,