BIZIT 2022

Ransomware napad koji je Baltimore koštao 18 miliona dolara

Ransomeware napad koji je američki grad Baltimore pretrpeo u maju ostavio je brojne posledice, a jedna od njih je i šteta od 18 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Napad se dogodio 17. maja, te su tom prilikom računari u zgradama gradske uprave inficirani agresivnim ransomeware-om RobbinHood. O malicioznom programu je moglo da se čuje još u aprilu, pa se još tada znalo da cilja čitave mreže da bi potom enkriptovao sve računare koji su na njih povezani. Nakon što izvede prvu fazu napada, ransomeware od pogođenih korisnika zahteva manje Bitkoin sume da bi dekriptovao pojedinačne računare, ili veće da bi žrtvama vratio kontrolu nad čitavim mrežama. O novom ransomeware-u se još uvek ne zna mnogo, te sigurnosni eksperti još uvek nisu došli do uzorka koji bi mogli da istražuju. Poruke kojima se korisnik obaveštava da je žrtva napada, te enkriptovani fajlovi, pružaju delimičnu sliku o prirodi novih napada, a pažnju najpre privlači deo poruke u kojem se kaže da je kreatorima malicioznog programa važna privatnost žrtava, te da su podaci onih koji plate traženi otkup sigurni.

Pročitajte i:  Linux uređaji su „sve više” pod napadom hakera, upozoravaju istraživači bezbednosti

PCPress.rs Image

Situacija u Baltimoru je pokazala da su napadači postali nešto pohlepniji, budući da se za enkriptovanje jednog računara tražilo 13 Bitkoina, što je oko 75 hiljada dolara. FBI je grad savetovao da ne plaća otkup, što je situaciju dodatno otežalo, budući da su napadom pogođene i bolnice, fabrike za proizvodnju vakcina, ATM mašine i aerodromi. Gradska uprava je 6. juna objavila da se grad vratio u normalno stanje, ali neki sistemi i dalje ne funkcionišu u punom kapacitetu. Šteta je procenjena na 18 miliona dolara, a ta cifra bi narednih dana mogla da poraste, najviše zbog toga što je grad prinuđen da plati sigurnosne eksperte čiji će zadatak biti da spreče da se ovaj scenario ponovi u budućnosti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,