ASUS Zenbook

Ransomware napad na jednu od najvećih mreža bolnica u SAD-u

Jedna od najvećih mreža bolnica i klinika u SAD-u izgleda da je pretrpela nešto što izgleda kao visoko koordinisani ransomware napad. Bolnice u okviru Universal Health Service (UHS) sistema počele su da tokom vikenda prijavljuju probleme sa svojim IT sistemima, jer su mnogi zaposleni bili onemogućeni da se uloguju na svoje računare.

PCPress.rs Image

Nemilosrdni udar

U jučerašnjoj zvaničnoj objavi, UHS je naveo da je njihova računarska mreža neaktivna zbog „IT security problema“. Tom prilikom je navedeno da izgleda da nije bilo neovlašćenog pristupa podacima zaposlenih i pacijenata. Inače, ova zdravstvena organizacija sastoji se od oko 400 bolnica i opslužuje oko 3.5 miliona pacijenata godišnje.

Zbog nemogućnosti pristupa računarima, u nekim bolnicama su zaposleni morali ručno da popunjavaju obrasce i pišu izveštaje, a prijavljeno je i da su kola hitne pomoći u nekim slučajevima usmeravana u druge ustanove.

Pojedini zaposleni su na svojim računarima videli da su fajlovima promenjene ekstenzije u .RYK. Ova ekstenzija je povezana sa Ryuk ransomware, koji enkriptuje fajlove i sprečava pristup do njih dok se ne kupi otpremnina.

Pročitajte i:  Ransomware REvil grupa nestala sa interneta

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,