Top50 Glas publike

Ransomware napad na škole u Baltimoru

Studenti u sistemu javnih škola u Baltimoru iznenada su se našli na dodatnom slobodnom danu za Dan zahvalnosti, ali to nije bilo zbog snega. Kako izveštava The Verge, očigledni napad ransomware-a onemogućio je mreže škola da rade. Prekid je uticao na sve mrežne usluge sistema, uključujući ocenjivanje i školsku e-poštu.

ransomware napad na škole Baltimora

Svi su svesni da su škole bile predmet napada

Kancelarija za informacione tehnologije blisko sarađuje sa školama kako bi se pružila tehnička pomoć i dalje smernice. Udruženje učitelja Baltimora pozvalo je prosvetne radnike da zasad isključe računare, dok je školski sistem tražio od porodica da za sada ne koriste uređaje koji su vezane za škole.

Sve škole i kancelarije su bile zatvorene na jedan dan, kako bi se osiguralo dalje curenje podataka i širenje napada. Web lokacija je ostala van mreže, tako da niko nije mogao da objavi šta se zaista dešava. Studenti i učenici iz Baltimora pohađaju časove online putem, kako bi se sprečilo širenje virusa COVID-19. Međutim, nekoliko stotina učenika od vrtića do petog razreda, koji imaju poteškoća sa daljinskim učenjem pohađalo je nastavu u centrima za učenje. Ranije ovog meseca, svi učenici su poslati svojim kućama. Gradska vlada Baltimora bila je žrtva odvojenog hakerskog napada ransomware virusom prošle godine. Zvaničnici nisu hteli da platet otkupninu za otključavanje njihovih sistema, ali je posledica napada koštala grad najmanje 18 miliona dolara.

Pročitajte i:  Ransomware: Žrtve odbijaju da plate

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: