N Central domination

Ransomware napad “zacrneo” ekrane na bristolskom aerodromu

Aerodrom u Bristolu tokom vikenda doživeo je ransomware napad. Zaraženi su računari koji su bili zaduženi za prikaz satnice polazaka i dolazaka na ekranima širom aerodroma, kao i na web-u, tako da su oni ostali „zacrnjeni“.

PCPress.rs Image

Računari su zaraženi u petak ujutru, pa je su aerodromske službe za informisanje pozivale putnike da dođu na aerodrom ranije i da ranije obave proces čekiranja. Tokom vikenda su umesto ekrana, upotrebljavani su veliki papiri, kao i bele table na kojima su bile ispisane informacije o dolascima i odlascima.

Zvaničnici aerodroma odbili su da plate otkupninu, pa je IT služba ručno oporavljala svaki računar, a to je potrajalo tokom dva dana vikenda. Sistem je ponovo proradio u nedelju ujutro.

Inače, ovo nije prvi put da je neki aerodrom bio pogođen ransomware napadom, mada nikad u obimu koji je ovoliko uticao na putnike. U martu ove godine, Hartsfield-Jackson Atlanta International aerodrom je zbog sigurnosnih razloga morao da ugasi internu Wi-Fi mrežu, jer je državna mreža u Atlanti bila žrtva ransomware-a.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,