Ransomware pogodio izbornu infrastrukturu u Džordžiji

Okrug Džordžija je objavio da su doživeli prvi ransomware napad koji je pogodio izbornu infrastrukturu. O uticaju na same izbore još uvek se ne govori i nema preciznih podataka, ali se očekuju skorije procene.

ransomware napad na džordžiju

Pogođena baza sa potpisima birača

Među sistemima koji su pogođeni je i baza podataka sa potpisima birača, kao i mapa sa biračkim mestima koja se nalaze na web lokaciji okruga. O pogođenim sistemima prvi je izvestio lokalni portal The Gaineswille Times. Trenutno su u toku pokretanja raznih programa na mreži kako bi se otklonile sve posledice, a nadležni javljaju da je proces glasanja ostao netaknut. Prvobitno je bilo objavljeno da su pogođeni kritični sistemi unutar mreža vlade okruga Hall.

Ransomware je vrsta zlonamernog softvera koji zaključava žrtvin računar i čini ga neupotrebljivim sve dok žrtva ne isplati napadača, često u bitkoinu. Ova vrsta kibernetičkih napada se pogoršava, a poslednjih godina napadi ransomware-a pogodili su meta različite skalabilnosti, velike kompanije, javne institucije, banke, bolnice, automobilsku industriju i mnoge druge. Američki obaveštajni službenici su upozorili već na mešanje u izbore zasnovane na mejlovia koji su povezani sa Iranom. Konkretno, ovaj napad ne preti da bude povezan sa Iranom, niti sa bilo kakvim stranim faktorom.

Pročitajte i:  SnapMC: Krađa fajlova bez enkripcije

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: