Raspberry Pi dobio zvaničnu tastaturu i miša

Četiri godine nakon što je dobio službeno kućište, Raspberry Pi je konačno dobio i službenu tastaturu i miša.

PCPress.rs Image

Za razliku od samog Raspberry Pi kućišta, tastatura i miš su proizvedeni u Kini, kako su pokušaji da se naprave u Velikoj Britaniji propali jer, kako kaže Simon Martin, senior glavni inženjer, „jednostavno nismo uspeli da pokrenemo logistiku.“ Međutim, tastatura i miš su dizajnirani od strane Raspberry Pi-a i oni su obezbedili najkvalitetnije komponente.

Miš ima tri tastera i koristi Omron svičeve, a težina je prilagođavanja sve dok nisu osetili da daje „najbolji odgovor na kretanje“. Tastatura ima 79 tastera (78 američka verzija), koja izgleda kao i tastature na laptopovima, dimenzija 284 x 121 milimetar i mase 269 grama koja se s mini računarom spaja preko USB kabla. Tastatura ima i vlastiti USB 2.0 hub na koji se može povezati miš, USB stick i slični uređaji.

PCPress.rs Image

Šema boja odgovara onoj na zvaničnom Pi kućištu, a sa donje strane miša naći ćete logo Raspberry Pi-a. Gornja strana tastature je bele boje, dok je donja strana malina crvene boje. Manji deo tastera ima označen tekst crvenom bojom, dok je tekst na većini tastera sive boje. Kad je miš u pitanju, gornja strana kućišta je bele boje, donja crvene kao i skrol i kabl. Za korisnike kojima belo crvena kombinacija nije po volji Raspberry Pi Foundation je napravio tastaturu i miša u crnoj boji.

Pročitajte i:  Program reciklaže Raspberry Pi matičnih ploča

Kako se Raspberry Pi prodaje širom sveta, biće vam drago da čujete da se ova tastatura proizvodi sa specifičnim rasporedom tastera u zavisnosti od toga za koju zemlju se proizvodi. Za početak, na raspolaganju je šest, uključujući za Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Nemačku, Italiju i Španiju. Kasnije obećavaju da će dodati još, ali tih šest treba da zadovolji većinu korisnika.

I tastatura i miš mogu da se kupe u Raspberry Pi crvenoj i beloj boji, ili alternativno u crnoj i sivoj boji. Miš košta osam dolara, dok je tastatura 17 dolara. Nemojte da se iznenadite ako ih nema u zalihama neko vreme jer su i tastatura i miš veoma popularni kod postojećih vlasnika Pi uređaja.

Izvor: PCMag

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,