Raspberry Pi i “uradi sam” radar za merenje brzine vozila

Oni koji budu poželeli da provere brzinu kretanja vozila u ulici u kojoj žive sada mogu da iskoriste Raspberry Pi, i da po principu „uradi sam“ naprave kameru koja se ponaša kao radar za merenje brzine.

PCPress.rs Image

Drukara ili opravdano zabrinuti građanin

Projekat je nastao zahvaljujući jednom zabrinutom građaninu sa Novog Zelanda, koji je poželeo da sazna kojom se brzinom kreću vozila u blizini škole pored koje stanuje. Njegovo ime je Peter Lowden, i napravio je kameru koja snima one koji krše pravilo o propisanoj brzini, te se kreću i brzinama koje prelaze 100 kilometara na sat. Nabavio je Raspberry Pi, malu web kameru, i 3D štampačem napravio kućište u koje ju je smestio.

Sa Interneta je preuzeo deo programskog koda, malo ga preradio i na kraju napravio jeftin i jednostavan “radar” koji snima automobile i meri njihovu brzinu. Sistem funkcioniše tako što kamera, postavljena na okvir prozora Lowdenove kuće, snima deo ulice ispred nje, a softver je u stanju da sa snimka izračuna koliko brzo se koji automobil kretao.

PCPress.rs Image

Nakon nekoliko nedelja od kada je postavio kameru, Lowden je utvrdio da ima prilično visok nivo tačnosti merenja, pa je odstupanje manje od 2 km/h. Do sada je snimio veći broj prekršitelja, a najbrži je vozio brzinom od čak 150 kilometara na sat.

Izvor: Stuff

Facebook komentari: