Top50 Glas publike

Raspberry Pi: Prvo poskupljenje u istoriji

Raspberry Pi je napunio devet godina, a u tom periodu se mnogo toga promenilo. Od kada je 2012. lansirala uređaj, kompanija je prodala više od 30 miliona jedinica. Svake godine predstavljala novi model sa boljim performansama i procesorskom moći, što privlači još više korisnika. Sada je po prvi put i poskupeo, a zahvaljujući tekućoj nestašici čipova.

PCPress.rs Image

Jedan od ciljeva Fondacije Raspberry Pi jeste da proizvodi računare koje će korisnici kupovati po što povoljnijim cenama. Raspberry Pi možda nije najbrži i najmoćniji, ali može da se opremi softverom koji se bazira na GNU/Linux, te da se koristi za generalne namene, poput pretraživanja interneta, obrade dokumenata ili praćenja medijskih sadržaja. Pored toga može da posluži i kao server. Ovi računari su popularni i na polju edukacije, te kod onih koji se interesuju za retro gejming konzole.

Cena je jedna od najvažnijih stvari kada Raspberry Pi u pitanju, pa bi poskupljenje moglo negativno da utiče na one koji su mu naklonjeni. Iz fondacije kažu da nove cene nisu tu da ostanu, te će se verovatno vratiti na staro kada se završi nestašica čipova.

Pročitajte i:  Google Stadia: Igra na poklon, pa kraj

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,