Top50 Glas publike

Raspberry Pi – računar otporan na Meltdown i Spectre

CPU ranjivosti, koje su otkrivene početkom januara, pogađaju skoro svaki računar, pametni telefon, te serverski procesor. Intel procesori su osetljivi i na Meltdown i na Spectre varijantu, AMD samo na Spectre, dok su ARM procesori, koji se nalaze u većini modernih telefona, takođe osetljivi na Spectre.

PCPress.rs Image

Hardverske i softverske kompanije žure da objave ažuriranja koja bi rešila, ili bar ublažila ovaj problem, ali se ispostavilo da korisnici, u međuvremenu, neće morati da koriste računare koji su stariji od 20 godina kako bi bili sigurni od ovih ranjivosti. Naime, postoji bar jedna relativno moderna linija kompjutera koja je bezbedna, a to je Raspberry Pi familija malih kompjutera, koji mogu da se nabave po povoljnoj ceni. Raspberry Pi fondacija je u blog postu objasnila kako Meltdown i Spectre napadi funkcionišu, te iskoristila priliku za besplatni marketing.

Pored ostalog, u postu je ponuđeno i objašnjenje zašto su ovi računari otporni na aktuelne ranjivosti, te je  tom prilikom naznačeno da su Raspberry Pi kompjuteri sigurni, budući da koriste procesore bazirane na starijim ARM dizajnima, koji nemaju problema sa novootkrivenim bagovima. Sa druge strane, to je i razlog zašto čak ni najnoviji Raspberry Pi računari nisu brzi kao većina modernih PC uređaja, ali je upotreba ARM11, ARM Cortex-A7 i ARM Cortex-A53 CPU-ova slučajno postala sigurnosna funkcija.

Pročitajte i:  TSMC očekuje 10 milijardi dolara godišnjeg prihoda od fabrika u Arizoni

PCPress.rs Image

Raspberry Pi računari možda nisu najbrži i najmoćniji, ali mogu da se opreme softverom koji se bazira na GNU/Linux, te da se koriste za generalne namene, poput pretraživanja interneta, obrade dokumenata ili praćenje medijskih sadržaja, a mogu da se koriste i kao serveri. Ovi računari su popularni na polju edukacije, te kod onih koji se interesuju za retro gejming konzole.

Izvor: Liliputing

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,