ePlaneta

Rasprodaje se imperija najbogatije hrvatske porodice Todorić

Počela je rasprodaja simbola luksuza i moći najbogatije hrvatske porodice Todorić, a svi zainteresovani kupci će od 9. avgusta u Zadarskoj marini moći da razgledaju jahtu na kojoj je porodica letovala.

PCPress.rs Image

Prema pisanju hrvatskog Expressa iz marta 2017. godine, najupečatljivija nekretnina ove porodice jesu Kulmerovi dvori na bregu u Šestinama. Prema imanju koje se prostire na 55.000 kvadratnih metara ulicom Himper vodi drvored nakon kojeg se uzdiže dvorac ‘oker boje utopljen u uredno pošišanu zelenu travu’. Jednospratni dvorac je dugačak 54 metra i centralni je objekat imanja.

Porodica poseduje i helikopter Bell 427 i jahtu Jana, te vilu u Medveji kod Opatije i kuću u Gorskom kotaru, nekad poznatu Čarobnu kolibu, koju su Todorići kupili nakon što su više puta tamo provodili odmor. Kuća i okućnica se prostiru na 8.000 kvadratnih metara, samo kuća se prostire na 200 kvadrata, a sagrađena je 2007. godine. Tako se poljuljano carstvo Todorića procenjuje na stotine miliona kuna.

Iako nije lako utvrditi šta je sve u njihovom posedu, navodno se radi i o desetinama firmi pod kapom Agrokora.

Pročitajte i:  Predstavljena OTP Biznis zona – program za saradnju i umrežavanje malog biznisa, startap zajednice i OTP banke

Agrokorova jahta Jana sada će poslužiti Vladinom povereniku kao mala kap pomoći u smanjenju dubokog mora dugova. Tražena cena je četiri miliona evra, a od objave poziva u maju do sad se javilo petnaestoro zainteresovanih kupaca.

I Agrokorov helikopter, kojim je Ivica Todorić obilazio svoje pogone, biće na prodaju, kao i nekoliko luksuznih automobila.

Kulmerovi Dvori za sada neće na doboš, ne zato što izvršna uprava ne bi htela da na njima zaradi i tako umanji dug, već zato što ih je Ivica Todorić već odavno založio, pa ruska Sberbanka već mesecima pokušava da položi pravo na njih, ali još uvek bezuspešno.

Svetski milijarderi se interesuju za Agrokorove firme. Najvećeg deoničara i predsednika OTP banke, Sandora Chanyija – najviše zanima Belje, a i kineski milijarder Hu, koji je već početkom godine razgovarao o ulaganju u Agrokor – pa se povukao nakon kraha – sada opet pokazuje interesovanje. Zanimaju ga svi poslovi Agrokora, od Leda, Belja, Konzuma i on lično misli da su to premium biznisi i da imaju veliki potencijal na kineskom tržištu, što je cilj broj jedan, da se ti proizvodi plasiraju u Aziju”, rekao je Mario Rendulić, predsednik Kinesko-jugoistočno evropske poslovne asocijacije (CSEBA).

Pročitajte i:  Predstavljena OTP Biznis zona – program za saradnju i umrežavanje malog biznisa, startap zajednice i OTP banke

Još uvek nisu otkrivene sve informacije, te se pojedinačni sastanci sa investitorima još uvek ne komentarišu.

Bilo koji novac u tako jednoj velikoj kompaniji kao što je Konzum ili Agrokor je određena vrsta geopolitičkog interesa, međutim, mi ne možemo birati u ovom momentu. Kompliment je da neko sa druge strane sveta smatra da Konzum vredi, ja isto mislim da vredi oko dve milijarde evra, tačnije ne vredi sada, ali će vredeti, kada povrati profitabilnost”, rekao je Dragan Munjiza, bivši predsednik Uprave Konzuma.

Svi potencijalni kupci će morati da sačekaju dok se ne napravi konačna lista dužnika, koju će trgovački sud objaviti do kraja septembra.

Izvor: seebiz.eu

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,