Rast prihoda Top 100 IT kompanija u regionu

U 2011.godini, sto najvećih IT kompanija po prihodu u Adriatic regiji ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde evra i zapošljavalo nešto više od 13 hiljada radnika, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije IDC

PCPress.rs Image
Photo: boellstifung/Flickr

Ukupni prihod kompanija koje su obuhvaćene istraživanjem povećan je za 2,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, a broj zaposlenih smanjen je za 1,4 posto.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu s ostvarenih 246 miliona evra, a u prvih pet  uključeni su i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM  i regionalni sistem integrator  S&T Group.

“Nakon umerenog rasta zabeleženog 2010.godine, vodeće kompanije u regiji su ostvarile skromno povećanje prihoda i u prošloj godini” , rekao je Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor kompanije IDC Adriatics i dodao da „razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda”.

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona,  informatičkih preduzeća  koja nude IT usluge i proizvođača softvera, vodeće tri kompanije su redom, kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrto mesto došao Combis.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju sedišta u Adriatic regiji listu predvodi IBM, kao i 2010. godine, a na drugu se poziciju probio Oracle.

Među distributerima IT opreme, vodeća kompanija je već spomenuta M San Grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, koji je istisnuo Diss na četvrto mesto. Lestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,