Raste minimalna cena rada u Srbiji

I pored neuspeha pregovora sa sindikatima, predstavnici Vlade Srbije objavili su da sve vodi ka tome da se sprovede predlog da minimalna cena rada bude povaćana 8,6 odsto, što bi iznosilo 155 dinara.

PCPress.rs Image

Na konferenciji za novinare članova Socijalno-ekonomskog saveta rečeno je da su sindikati tražili da to povećanje bude 10 odsto, kao i da povećanje minimalca prati “dogovor i očekivanje” da u naredne tri do četiri godine minimalac raste još više kako bi se izjednačio sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara.

Koliko će iznositi minimalna zarada u Srbiji?

Ove godine minimalna cena rada po satu iznosi 143 dinara, a minimalna zarada, koju prima oko 330.000 radnika je 24.800 dinara, što znači da će, ako Vlada Srbije donese odluku o povišici cene radnog sata od 8,6 odsto, minimalna zarada iznositi 27.022 dinara.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da su razgovori o povišici minimalne zarade bili konstruktivni i da su polazne tačke bile udaljenije:

Ovo povećanje od 8,6 odsto je realno, možda čak i malo više od toga. Trudili smo se da nađemo kompromis i uspeli smo.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubiša Orbović rekao je da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera o povišici minimalca i najavio da će se o predloženoj povišici izjasniti organi tog sindikata.

Stiče se utisak da je iznos minimalne zarade rešena stvar, iako dva sindikata nisu dala saglasnost. Da li će dogovor ipak biti postignut saznaće se uskoro, a nakon toga će moći da se priča o uticaju povećanja na makro-ekonomsku situaciju u zemlji, ali i kućni budžet zaposlenih.

Izvor: Vlada Srbije

Facebook komentari:
PC Press Studio