TrendMicro

Raste trgovina e-mail adresama građana i firmi

Sa rastom internet marketinga, trgovina e-mail adresama građana i firmi uzima maha i u Srbiji, a na posebnom udaru su oni koji su se prijavljivali na sajtove za grupne kupovine. Na prodaji su čitave baze adresa, razdvojenih na „muške” i „ženske”, kao i paketi od nekoliko hiljada mejlova preduzeća registrovanih u Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj.

PCPress.rs Image

Pretragom ponuda na internetu novinari Politike otkrili su da je se paket od 800.000 mejlova se može kupiti za 20.000 dinara. Prodavac ga šalje na CD-u poštom, a kupac plaća pouzećem. Ključno je u ovakvim ponudama da se klijentima nudi i softver koji omogućava masovno slanje poruka i reklama na tako veliki broj adresa. Iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja su rekli da se takvi poslovi ne mogu unapred smatrati nelegalnim. Bar ne u slučaju kada se nude mejlovi firmi i nepersonalizovane adrese građana registrovanih, na primer, na platformama kao što su Google ili Yahoo.

„Tu je važna sadržina e-mail adrese. Ako je neko registrovan kao zlatko@yahoo.com, ovo može ali i ne mora da predstavlja podatak o ličnosti. Međutim, ako neko trguje mojom adresom registrovanom na poslovnom domenu, to je već drugi slučaj jer se cilja na konkretnu osobu”, rekao je pomoćnik poverenika za informacije od javnog značaja Zlatko Petrović. On je dodao da je pravo pitanje odakle neko dobija takve podatke.

Pročitajte i:  Google-ov VPN stiže za Mac i Windows

 „Da se ne zavaravamo, podaci o ličnosti su roba. Mnoge od baza kojima se trguje, sadrže i mejlove firmi, koje nisu podaci o ličnosti, već su javno dostupne na internetu i upotrebnom specijalizovanih softvera prikupljaju se i grupišu. Tako objedinjenim bazama se očigledno trguje, ali to nije u našoj nadležnosti”, objašnjava Petrović. On je istakao da građani svoje podatke o ličnosti najčešće daju uz saglasnost, a često se sitnim slovima navodi i da oni mogu biti ustupljeni poslovnom partneru te firme.

Izvor: Politika

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,