Top50 Glas publike

Rastegljive baterije mogu da donesu revolucionaran pomak za nosive uređaje

Istraživači sa Stanford univerziteta uspeli su da razviju specijalnu savitljivu i rastegljivu plastiku koja je u stanju da čuva energiju na mnogo sigurniji način od konvencionalnih baterija. Upotreba polimera na bazi plastike za ovu namenu nije nova u istraživanjima, ali su prethodni polimeri bili napravljeni u formi gela koji je ponekad cureo ili se palio.

PCPress.rs Image

Ova nova baterija je zbog svoje fleksibilnosti i savitljivosti idealna za upotrebu na nosivim uređajima, kao što su pametni telefoni ili uređaji koji bi se koristili na određenim komadima odeće. Dosadašnje baterije koje su se koristile u takvim slučajevima su čvrste i zbog toga su morale da budu male kako ne bi smetale korisnicima. Nove, savitljive baterije mogle bi praktično da budu deo odevnog predmeta, pa prema tome bi mogle da budu i mnogo većeg kapaciteta. A pošto koriste polimer elektrolite, koji su mnogo sigurniji od tečnih elektrolita, izbegava se mogućnost njihovog curenja ili samozapaljivanja.

Tokom testiranja, baterije su uspevala da zadrže svoje energetske osobine čak i kada su bile presavijane, stezane ili razvlačene do duple veličine u odnosu na originalne dimenzije. Za sada je problem kapacitet, jer ove baterije mogu da čuvaju otprilike polovinu energije u odnosu na klasične baterije istih dimenzija. Međutim, istraživači veruju da će vremenom rešiti i prevazići taj problem. Oni očekuju da će u narednih 12 do 18 meseci moći da ponude proizvođačima potpuno testiranu tehnologiju upotrebljivih fleksibilnih baterija.

Pročitajte i:  EU želi da proizvođači telefona omoguće lako menjanje baterija

Izvor: TechRepublic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,