Top50 Glas publike

RAT trojanac: Još jedno upozorenje za Windows korisnike

Microsoft je izdao još jedno upozorenje za Windows korisnike, a nakon što je početkom avgusta utvrđeno da dizajnerski propust u okviru Windows uređaja od različitih proizvođača utiče na one koji koriste modernije verzije Windows operativnog sistema. Tako bi napadi sa minimalnom tehničkom podrškom mogli da dovedu do potpunog preuzimanja kontrole nad ranjivim uređajima, a zahvaljujući starom RAT (remote access trojan) malicioznom programu koji je uz nove propuste ponovo oživeo.

PCPress.rs Image

Budući da se pojavio u novom, svežem formatu, RAT na dark web donosi još jednu alatku za hakovanje, a koja je potpuno besplatna, te samim tim dostupna svima. NanoCore RAT u mračnim hakerskim vodama postoji već mnogo godina, te se u početku naplaćivao samo 25 dolara, što je bilo prilično „povoljno“ ako se uzme u obzir da se radi o alatu koji može da ugrozi sve Windows uređaje. RAT je pažnju prvi put privukao 2014. godine, kada se krekovana verzija pojavila na forumima.

Nova RAT verzija ima sposobnost da sa određene udaljenosti isključi ili restartuje pogođeni Windows uređaj, da pretražuje fajlove, pristupi Task Manager-u, Registry Editor-u, i čak preuzme kontrolu nad mišom. Pored toga napadač može da otvara i web stranice, isključi svetlo koje signalizira da je uključena web kamera, te tako neopaženo snima žrtvu napada. Tu je i mogućnost prikupljanja lozinki, a preko keylogger-a, pa na kraju i zaključavanje pogođenog uređaja, što RAT pretvara u ransomeware.

Pročitajte i:  Microsoft olakšava korišćenje komunikacije na Discordu

PCPress.rs Image

Windows korisnicima se savetuje da što pre ažuriraju sve elemente, što znači da bi za sve softverske aplikacije trebalo da se preuzmu nove verzije, i da se, uprkos problemima u vezi sa ažuriranjima za Windows 10, 8.1 i 7, preuzme i poslednja verzija operativnog sistema.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,