Veliki ekrani 2020

Ratni brodovi na daljinsko upravljanje

Royal Navy brodovima uskoro bi mogli da upravljaju oficiri sa kopna, a uz pomoć uređaja za proširenu realnost i tehnologije veštačke inteligencije.

Tako bi nova tehnologija mogla da otvori put za polu-autonomna ratna plovila koja bi zahtevala daleko manji broj članova posade. Time bi se povećala bezbednost tokom borbe, budući da bi bio ugrožen manji broj mornara. Takvi procesi se već koriste u okviru vazdušne flote, budući da sve veći broj oficira dronovima upravlja sa određene udaljenosti, pa već nije retko da se , na primer, iz Teksasa upravlja letelicom koja se nalazi u Avganistanu.

Biće potrebno neko vreme dok se koncept ne usvoji, budući da se kosi sa tradicijom britanske kraljevske mornarice, koja podrazumeva da se kapetan nalazi na brodu, te odluke donosi direktno, na osnovu podataka koje dobija u realnom vremenu.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
Pročitajte i:  "Brzina svetlosti": Veliki korak u razvoju veštačke inteligencije
PC-Auto

Tagovi: , , , ,

One thought on “Ratni brodovi na daljinsko upravljanje

  • 26. November 2018. at 14:34
    Permalink

    Nadam se da ce to ici bolje od dva americka ratna broda koji su se sudarili sa civilnim transportima prosle godine, bilo je dosta mrtvih. Slicno se desilo norveskom brodu pre desetak dana, nekoliko milijardi baceno u vodu….

Comments are closed.